Ce rişti dacă vorbeşti 30 de minute pe zi la telefonul mobil

| 20 oct, 2013

Organizaţia Mondială a Sănătăţii suţine că persoanele care vorbesc în medie 30 de minute pe zi la telefonul mobil au un risc cu 40% mai mare de a dezvolta gliom, o formă de cancer cerebral. În plus, cercetătorii au raportat şi alte efecte secundare ale folosirii celularelor, cum ar fi schimbarea timpului de reacţie, somnolenţă sau schimbări ale activităţii cerebrale.

În anul 2011, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a inclus pentru prima dată telefonia mobilă la capitolul produse cu posibil risc cancerigen, pe aceeaşi listă cu plumbul şi noxele auto, conform digi24. „S-a dovedit că favorizează producerea de tumori. Iar dacă în interiorul creierului uman există un mic nodul tumoral, telefonia mobilă sigur favorizează creșterea tumorilor în zona respectivă”, spune medicul neurochirurg Alexandru Vlad Ciurea.

Mai grav este că cei mai expuşi la radiaţiile emise de telefoane sunt copiii, deoarece craniul lor este mult mai subţire decât cel al unui adult. „Organismul e în formare și e foarte sensibil. Sunt sensibile sistemul imunitar, sistemul nervos, sistemul sangvin și atunci face foarte foarte rău această telefonie. Deci copilul ar trebui protejat până la 16-17 ani”, spune medicul.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii suţine că persoanele care vorbesc în medie 30 de minute pe zi la telefonul mobil au un risc cu 40% mai mare de a dezvolta gliom, o formă de cancer cerebral. În plus, cercetătorii au raportat şi alte efecte secundare ale folosirii celularelor, cum ar fi schimbarea timpului de reacţie, somnolenţă sau schimbări ale activităţii cerebrale.

„Cantitatea de energie pe care o recepționăm din aceste unde de radiofrecvență are și un anumit cuantum. Se numește SAR, cantitatea în care este recepționată energia în interiorul sistemului nervos”, explică Vlad Ciurea.

SAR vine de la „specific absorption rate”, adică rata specifică de absorbție a undelor radio emise de telefon în țesutul uman, ceea ce înseamnă că pe kilogram de țesut avem un număr de wați ai undelor radio care sunt absorbiți.

Producătorii de telefoane mobile sunt obligaţi să scrie numărul de radiaţii emis de fiecare telefon în parte. În Statele Unite, SAR-ul nu are voie să fie mai mare de 1,6, în timp ce normele europene acceptă un maxim de 2. Nimeni nu poate garanta însă că aceste maxime nu vă îmbolnăvesc, aşa că ar fi bine să alegeţi un telefon cu indice SAR cât mai mic.

Telefoanele nu emit mereu acelaşi SAR, însă producătorii sunt obligaţi să comunice indicele maxim. Când nu au semnal, aparatele emit cel mai mare nivel de radiații. În acel moment, telefonul va tinde să emită mai multe unde radio pentru a ajunge la semnal.

Cinci miliarde de oameni folosesc telefoane mobile, adică aproape trei sferturi din populația planetei. Având în vedere că acestea sunt folosite la scară largă de doar 15 ani, efectele lor asupra sănătăţii sunt departe de a fi cunoscute în totalitate.

Câteva dintre telefoanele cu indice SAR mare
- Blackberry Curve 9320 - 1.24 W/kg
- Blackberry 9900 - 1.13 W/kg
- Nokia Lumia 520 - 1.09 W/kg

Telefoane cu indice SAR scăzut

- Samsung Galaxy Note II - 0.17 W/kg
- Samsung GALAXY S4 - 0.399 W/kg
- Samsung Galaxy Note - 0.39 W/kg
- HTC One S - 0.69 W/kg

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
21 oct, 2013
Cosor Ion
Vlad Ciurea
Domnilor care ati scris acest articol,stiti cine este neurochirugul Vlad Ciurea?ei bine Domnilorcu acest medic am fost coleg de an si gupa si stiu,cat a muncit,invatat,pana a ajuns la titlul de professor universitar.insasi prof. Arsenie,descoperandu-i vocatia de chirurg,la trimis pe o bursa acordata din banii sai in SUA pentru specializare.asa ca la varsta pe care o are si la cate generatii de specialist in neurochirugie,si-a adus contributia,atat ca professor si ca academician,nu mai vorbesc de contributia sa in desvoltarea neurochirurgiei romanesti,fiind cunoscut pentru publicatiile sale cat si cartile lui pe tot mapamondul,merita sa-i pomenim macar titlul de professor si fiti atenti in tot ce spune,este bine documentat

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ