Ce spun românii: Băsescu a încălcat acordul de coabitare și a afectat independența Justiției

| 13 oct, 2013

Subiectul intervenției politicului în justiție a ocupat un loc central în mass-media ultimelor două săptămâni. Tema a debutat cu suspendarea delegării procurorului Lucian Papici în funcția de șef al Secției 1 din DNA. De atunci, președintele Traian Băsescu l-a atacat în repetate rânduri pe premierul Victor Ponta, afirmând că a încălcat în repetate rânduri pactul de coabitare și că s-a implicat în schimbarea șefilor de secție de la DNA.

Vineri, Institutului Român pentru Evaluare și Strategie (IRES)  a dat publicității un sondaj de opinie în care se măsoară percepția românilor despre relația dintre cele două teme: pactul de coabitare și independența justiției. Sondajul trebuie privit în primul rând prin prisma tezei pe care liderul de la Cotroceni a încercat să o acrediteze în ultimele zile, aceea că premierul a avut imixtiuni în justiţie, încălcând astfel pactul de coabitare.

În primul rând, 83% dintre respondenți consideră că pactul de coabitare nu funcționează, în timp 70% dintre români sunt de părere că Traian Băsescu s-a făcut vinovat de-a lungul timpului de încălcări repetate ale actului. Acest fapt demostrează că președintele este privit într-o proporție covârșitoare de români ca fiind principalul vinovat de instabilitatea politică din țara noastră. Așa cum reiese din cea de-a doua parte a sondajului IRES, recentele dispute pe independența Justiției nu au făcut decât să întărească această percepție.

În ciuda încercării sale de a se erija în apărătorul statului de drept, 48% dintre românii intervievați de IRES consideră că șeful statului nu a avut dreptate când a intervenit public în legătură cu independența justiției din România. Mult mai semnificativ este că 65% dintre cei chestionați sunt de părere că în ultima perioadă Traian Băsescu a avut a avut ingerinţe neconstituţionale în funcţionarea justiţiei.

Departe de a fi un episod izolat, ceea  ce s-a întâmplat în ultima vreme reprezintă o regulă a comportamentului prezidențial. În ultimii nouă ani de zile, Traian Băsescu a încercat în mod repetat să intervină în problemele magistraților. În condițiile în care legislația românească legată de numirea procurorilor și judecătorilor nu s-a modificat substanțial în ultimii ani, președintele Băsescu a semnat lunar zeci de decrete de schimbare din funcție în zona justiţiei. Pentru a avea un tablou relevant, trebuie să adăugăm și că foștii președinți Emil Constantinescu și Ion Iliescu au avut o medie lunară de trei-patru asemenea schimbări.

De asemenea, diversele declarații ale lui Traian Băsescu la adresa unor magistrați, inclusiv acuza adusă lui Papici în 2011 că ar practica șantajul, au fost la fel de dese ca și caracterizările la adresa întregului sistem. În plus, Traian Băsescu nu a recunoscut niciodată până acum cât de mult a greșit atacând constant justiția românească. În contrast, premierul Victor Ponta și-a cerut imediat scuze, admițând că a făcut o greșeală când a făcut o declarație publică despre Lucian Papici.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
13 oct, 2013
cantautor
si ce spun romanii,e litera de lege pentru politicieni?

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ