Ce ulei este mai bun pentru prăjit şi care este mai indicat pentru salate

| 07 dec, 2013

Odată cu extinderea paletei de uleiuri comercializate, s-au înmulţit şi confuziile cu privire la modul corect de utilizare a acestora. Oamenii prăjesc adesea cu acelaşi tip de ulei pe care-l presară peste salate, fără să ştie că obiceiul le poate aduce nu doar kilograme în plus, ci şi boli grave, precum cancerul.

Folosit cu cap, niciun ulei nu este nociv, spun experţii. “Nu e chiar atât de complicat. Unele sunt mai rezistente la temperaturi mari, altele sunt sănătoase doar în stare crudă”, simplifică problema prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi.

Uleiurile exotice, bune la prăjit

Uleiul de palmier se află în topul grăsimilor care trec testul focului şi poate suporta temperaturi-record de peste 200 de grade, limita unei prăjiri corecte. “Are un punct de fumigaţie de 230 de grade, deci se descompune mai greu în substanţe cancerigene decât o fac alte uleiuri. Este excelent în prăjirea cartofilor, spre exemplu, pentru că nu îi îmbibă, umflându-i cu calorii”, arată nutriţionistul.

Bun pentru prăjit este şi uleiul de cocos, în ciuda falsei impresii că s-ar “depune” pe artere. “Este controversat pentru că oamenii abia acum au dat de el”, crede profesorul Mencinicopschi.

Uleiul de măsline rămâne un elixir pentru sănătate indiferent dacă e încins în tigaie sau adăugat în maioneză. Conţine grăsimi “bune”, benefice pentru inimă şi capabile să topească burta. “La ardere e păcat să-l irosim pe cel extravirgin, mai scump. Varianta mai fină dă savoare supelor cremă sau maionezei”, spune profesorul Mencinicopschi.

În plus, uleiul de măsline nu expiră şi se alterează numai dacă este expus la lumină.

La polul opus se poziţionează uleiul de floarea-soarelui, atât de popular printre consumatorii români. Acesta ar trebui folosit numai în combinaţie cu alte grăsimi şi niciodată la prepararea termică, atunci când devine toxic pentru organism. “Îl punem doar pentru gătitul la rece”, e sfatul specialistului.

În topul celor mai sănătoase uleiuri rămân cele presate la rece de măsline, in sau cânepă, care se găsesc în supermarketurile mari.

Cele mai “sigure” pentru gătit sunt uleiul de palmier şi de măsline, ambele rezistente la temperaturi înalte

Untura, “regina” bucatelor

Doar două grăsimi aduc beneficii nutriţionale maxime şi îmbogăţesc totodată gustul mâncărurilor: untul şi seul de origine animală. “Primul e foarte bun şi la prăjit, cu condiţia să fie clarifiat. Asta se poate face pe baie de aburi, care scoate apa, sărurile şi proteinele din unt. Ce rămâne, se pune în borcan şi nici nu e nevoie să stea la frigider. Dă gust uimitor la prăjituri“, explică expertul în alimentaţie.

Seul este, de departe, cel mai potrivit pentru prepararea mâncării, spun experţii. Folosit în special la ţară şi cunoscut sub denumirea de untură, seul are principalul merit de a fi 100% inofensiv pentru sănătatea organismului.

Tag-uri: sanatate, ulei
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

5 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
08 dec, 2013
efectuldesera
Ulei bun
Un ulei f bun pentru prajit sau gatit este cel de porumb sau de dovleac.
08 dec, 2013
tigaie
ulei ars
evitati snobismul pseudo bucatarilor tv uleiul de masline nu se foloseste la prajit, doar crud la salate ( el se obtine prin presare la rece , deci,,, fara foc)
08 dec, 2013
Valentin
Prostii mai mari ca in articolul asta nu am vazut. Si pot spune ca am studii superioare in domeniul ingineriei medicale: Grasimile animale sunt factorul din stilul de viata cel mai important care genereaza cancerul de prostata. Sunt o catastrofa pentru sanatate. Uleiul de masline extravirgin nu e bun la prajit: cracheaza! Cel extra light are o temperatura ceva mai mare. Cel de palm nu cracheaza dar are multe saturate nesanatoase. Unul din cele mai bune de prajit e cel de rapita, rezista bine la temperaturi si are foarte putine saturate. Articol prost. Nota 2!
07 dec, 2013
Dragomirescu Iuliana-Virginia
Nu este tocmai corect
Ati uitat domnule "nutritionist roman", de un ulei foarte sanatos ,care este folosit in occident de toate gospodinele si este recomandat de adevaratii nutritionisti. Incercati si documentativa ce este ULEIUL DE COLZA. Pe urma mai stam de vorba dl.mencinicopschi
08 dec, 2013
george
colza este alaturi de naveta un soi de rapita! Asa as spune ca mai documentati va d-voastra!

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ