Ce veşti bune primesc agricultorii

| 11 sep, 2013

Informaţiile privind producţiile agricole record înregistrate de România în 2013 au făcut înconjurul redacţiilor şi deja nu mai reprezintă o surpriză.

Vorbim despre o producţie de 7.200 milioane de tone la grâu şi o prognoză de aproximativ 11,3 milioane de tone la porumb ce reprezintă dublul în raport cu producţia din anul 2012. Conform ultimelor date furnizate de către INS, producția agricolă a contribuit la creșterea PIB în al doilea semestru cu 3,5%, la o majorare de activitate de 6,1%. Sunt cifre încurajatoare care vorbesc nu doar despre condiţiile climatice favorabile, ci şi despre strategia Guvernului prin care au fost prioritizate programele de stimulare a dezvoltării agriculturii.

Pentru ca tendinţa favorabilă să se păstreze, iar rezultatele bune în plan agricol să fie posibile şi în anii următorii, Executivul îşi arată întreaga disponibilitate în a încuraja prin măsuri coerente sustenabilitatea agriculturii în România. În ultima şedinţă, Guvernul a alocat 2,9 miliarde lei Ministerului Agriculturii pentru plăţile directe către fermieri, Agenţia de Plăţi urmând să acorde un avans de 75% beneficiarilor din cadrul Axei 2 - Imbunatatirea mediului si a spatiului rural din PNDR, program finantat din fonduri UE. Astfel, în zilele urmatoare circa 300 de milioane de euro se vor regăsi în conturile fermierilor sub forma de subvenţii.

În acelaşi sens, pentru stimularea tinerilor fermieri care intenţionează să-şi deschidă o afacere în mediul rural, Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit va acorda în perioada 2014-2020 subvenţii de 70.000 de euro. Toate aceste măsuri vor influenţa în mod pozitiv randamentul agricol şi va permite României să obţină performanţe îmbunătăţite în următorii ani. Esenţial este totodată că, o producţie agricolă bună se va traduce şi într-o scădere a preţurilor pentru consumatorii finali care au la dispoziţie produse româneşti. De atfel, cifrele INS publicate miercuri arată o ieftinire a cartofilor, în august, cu 8,11%, faţă de luna anterioară, în timp ce preţul fructelor proaspete a scăzut cu 12,35%.

Reconsiderarea abordării politicilor guvernamentale privind agricultura este resortul care a permis rezultate favorabile. Dacă ani la rândul s-a vorbit despre potenţialul uriaş al solului românesc, guvernarea USL a reuşit să ofere agricultorilor sprijinul necesar pentru ca producţia să crească exponenţial faţă de anii anteriori. Prin urmare, agricultura a devenit în mod real un domeniu prioritar al Cabinetului Ponta, cu politici şi măsuri orientate care şi-au atins scopul.

Au fost realizate plăţi directe şi complementare în valoare de 2,8 miliarde euro în anul 2013, a fost demarat Programul Naţional pentru refacerea sistemului de irigaţii, inclusiv programul “Prima umplere” a canalelor de irigaţii, au fost înfiinţate platforme de colectare pentru legume şi fructe prin PNDR în toate regiunile, au fost realizate investiţii în ferme familiale de 50 de milioane de euro, a fost înfiinţat Fondul Mutual pentru Susţinerea Sectorului Agricol, ca mecansim de acoperire a riscurilor pentru fermieri şi au fost deblocate microcreditele pentru investiţii în agricultură. Toate aceste politici au jucat un rol esenţial din perspectiva anului agricol 2013, iar angajamentul Guvernului Ponta privind continuitatea acestor politici reprezintă garanţia că agricultura românească va avea un cuvânt tot mai greu de spus.

Iar cel mai important efect pe care îl va genera o agricultură sustenabilă este legat de capacitatea de a scădea dependenţa de importuri la cereale şi produse agricole, atât de împovărătoare în anii precedenţi, în paralel cu rolul tot mai puternic pe care ţara noastră îl va avea pe piaţa europeană de profil.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ