Cea mai sigură monedă din lume. A doua putere a UE şi-a schimbat banii. FOTO

| 20 mar, 2014

Monetaria Regala a Marii Britanii a prezentat miercuri noua moneda de o lira sterlina, autoritatile britanice considerand ca au dezvoltat-o pe cea mai greu de falsificat din lume, potrivit The Guardian.

Decrisa drept "un salt urias spre viitor", noua moneda va fi introdusa in circulatie incepand din anul 2017.

Trezoreria Marii Britanii estimeaza ca 3% din cele 45 de milioane de monede de o lira aflate in circulatie sunt contrafacute.

Noua moneda este de marime similara cu cea veche si este in forma de poligon cu 12 laturi, preluand designul vechiului banut de trei pence, cu valoarea de 1/80 dintr-o lira sau 1/4 dintr-un siling, aflat in circulatie pana in 1971, inainte de trecerea la sistemul zecimal de denominatie.

Banutul de trei pence a fost prima moneda batuta cu chipul Reginei Elisabeta a II-a.

Cu un design aparent arhaic, moneda contine o serie de inovatii tehnologice care fac aproape imposibila falsificarea. Moneda este construita "bimetalic", asemenea celei de doua lire, iar elementele de securitate au fost aduse la nivel de bancnota prin noi masuri de securitate dezvoltate de Monetaria Regala.

Asemenea tuturor monedelor britanice, si aceasta va fi inscriptionata cu efigia Reginei pe "cap", in timp ce designul "pajurei" va fi decis in urma unei "competitii publice", potrivit Trezoreriei.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ