Cehii de la CEZ reclamă România la Comisia Europeană pe motiv că îi privează de venituri sigure

| 22 aug, 2013

Compania de utilităţi CEZ, din Republica Cehă, cel mai mare investitor în energia verde din România, a reclamat ţara noastră la Bruxelles pentru că a decis amânarea acordării de bonusuri pentru producerea de energie regenerabilă, măsură care ar putea duce la pierderea a 66 milioane de euro pe an, conform Reuters.

 

În luna iunie a acestui an, Guvernul Ponta a decis să amâne acordarea unui număr de certificate verzi pentru fiecare MWh produs în centrale eoliene, solare, hidroectrice cu capacităţi de sub 10 MW şi în unităţile ce utilizează biomasa. Recuperearea acestor titluri se face eşalonat până în 2020 începând cu 1 aprilie 2017 pentru centralele hidro şi solare şi cu 1 ianuarie 2018 pentru cele eoliene. Aceste măsuri au fost luate pentru a se reduce presiunea pe factura la energie electrica în special pentru marii consumatori industriali.

CEZ este cel mai mare investitor în energia alternativă în România după ce a plătit 1,1 miliarde de euro pentru ridicarea parcului eolian de la Fântânele-Cogealac din Dobrogea, de 600 MW, cel mai mare din Europa continentală. Cehii atraşi în România de cel mai bun sistem de bonusuri din toată Uniunea Europeană susţin acum caă schimbarea regulilor în mod retroactiv contravine principiilor de bază ale comunităţii europene.

Conform Reuters, la valoarea actuală a certificatelor verzi ale CEZ , înseamnă că, odată cu aceste schimbări, o parte dintre veniturile companiei din schema de sprijin - până la 66 milioane euro - vor fi amânate până în 2018-2020.

"În acest moment, este imposibil să cuantificăm pierderile posibile, pentru că nu am pierdut unul dintre certificatele acordate, ci a fost doar amânat pentru perioada 2018-2020", a transmis CEZ într-un comunicat. "Această măsura este în contradicţie cu principiile fundamentale ale Uniunii Europene", a mai afirmat compania.

Plângerea CEZ nu este singura iar acest fapt a fost confirmat de purtătoarea de cuvânt la Comisiei, Marlene Holzner. "Un număr de reclamaţii ale unor actuali sau viitori beneficiari sunt de asemenea investigate", a spus aceasta, într-un comunicat.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ