MOTIVUL pentru care nu ne putem aminti o mare parte din copilăria noastră

| 08 iul, 2014

Este foarte binecunoscut faptul ca majoritatea adultilor nu-si amintesc foarte limpede o mare parte din amintirile copilariei lor, amintirile primilor ani din viata.

Un studiu psihologic incearca sa ne raspunda la intrebarea: la ce varsta si de ce amintirile primilor ani din viata incep sa se estompeze ca mai apoi sa dispara in totalitate?

Oamenii de stiinta au descoperit ca amneziile copilariei, asa cum este denumit acest fenomen, incep la varsta de sapte ani. Copiii in varsta de trei ani isi amintesc evenimentele petrecute cu un an in urma, amintiri care le raman intiparite in memorie pana la varsta de 5-6 ani, ca de la varsta de 7 ani trecutul sa devina din ce in ce mai neclar.

Copiii in varsta de opt sau de noua ani isi pastreaza doar 53% din totalitatea evenimentelor care au avut loc inaintea varstei de trei ani de zile. Cele mai recente cercetari precizeaza faptul ca aceasta este varsta la care creierul uman incepe sa-si formeze amintirile intr-un mod diferit fata de cum a facut-o in perioada de pana la trei ani.

Pana la varsta de sapte ani, evenimentele sunt imprimate in memoria celor mici fara ca acestia sa fie capabili sa perceapa intr-un mod clar spatiul si timpul. Copiii mai mari isi amintesc lucrurile si evenimentele in acelasi mod in care o fac si adultii, acestia putandu-si aminti nu numai evenimentele care au avut loc, dar si locul unde au avut loc.

Profesorul de biologie Patricia Bauer de la Universitatea Emory (SUA) si colegii acesteia, au studiat vreme de cativa ani aceste aspecte, rezultatele studiilor fiind publicate recent in revista de specialitate “Memory”.

Oamenii de stiinta au studiat 83 de copii inca de la varsta de trei ani de zile. Atunci cand cei mici au vizitat laboratorul Universitatii, acestia au vorbit despre sase evenimente notabile petrecute recent: excursii, vizite la gradina zoologica, petrecerea de ziua lor si altele.

Cativa ani mai tarziu, aceiasi copii au fost intrebati din nou cu privire la aceleasi lucruri si au fost rugati sa descrie detaliile evenimentelor despre care au vorbit in timpul primei vizite. Oamenii de stiinta au descoperit urmatoarele: copiii intre 5 si 7 ani au fost capabili sa-si aminteasca intre 63-72% dintre detaliile evenimentelor despre care au vorbit in timpul primei vizite. Ceea ce este si mai interesant este faptul ca, de la varsta de 8 ani de zile, cantitatea de detalii pe care acestia si-au amintit-o a scazut cu pana la 35%.

Cercetatorii au remarcat diferenta dintre detaliile retinute si cele uitate. In general, copiii in varsta de 3 ani de zile nu mentionau in descrierea lor timpul si locul in care s-a petrecut evenimentul, in timp ce copiii mai mari ca varsta faceau acest lucru.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ