Cererea DNA în cazul Eugen Bejinariu, respinsă de Camera Deputaţilor. Reacția Președinției

| 30 mai, 14:51

Plenul Camerei Deputaților a respins, marți, solicitarea DNA potrivit căreia deputatul PSD Eugen Bejinariu, fost ministru pentru coordonarea Secretariatului General al Guvernului, poate fi urmărit penal pentru abuz în serviciu. Bejinariu neagă aceste acuzații, iar în urmă cu două săptămâni comisia juridică a respins aceasta solicitare.

Au fost înregistrate 88 voturi în favoarea cererii, 183 împotrivă și 2 abțineri.

PNL a votat la vedere în favoarea solicitării Parchetului în cazul deputatului PSD Eugen Bejinariu. Președintele interimar al partidului, Raluca Turcan, a declarat că Parlamentul nu stabilește vinovății sau nevinovății, ci instanța de judecată.

Procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a cerut pe 21 noiembrie sesizarea Camerei Deputaţilor pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale faţă de Eugen Bejinariu, ministru pentru coordonarea Secretariatului General al Guvernului în perioada 2003 - 2004, în legătură cu săvârşirea, pe vremea în care a deţinut funcţia ministerială, a infracţiunii de abuz în serviciu, în formă continuată, în dosarul 'Microsoft 2'. 

Procurorii susţin că Bejinariu, cu încălcarea dispoziţiilor privind achiziţiile publice, a iniţiat şi a susţinut proiectele a două hotărâri de guvern (nr.1473/11.12.2003 şi nr.470/01.04.2004), prin care s-a aprobat încheierea între Guvern şi Fujitsu Siemens Computers GmbH a unui contract comercial de închiriere de licenţe referitor la produsele Microsoft, invocându-se, în mod nereal, calitatea firmei de unic distribuitor pentru aceste produse, în scopul de a fi favorizată prin evitarea organizării unei licitaţii publice.

 

Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor Florin Iordache consideră că imaginea Parlamentului nu are legătură cu votul dat marţi de plen, care a respins cererea DNA cu privire la efectuarea urmăririi penale în cazul deputatului PSD Eugen Bejinariu. 

Întrebat cum comentează faptul că preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat că ar trebui ridicată imunitatea lui Bejinariu, Iordache a spus: "Păi asta s-a cerut şi aţi văzut rezultatul votului'. 

"Ce legătură are imaginea Parlamentului? E un vot care s-a luat în Parlament. (...) Rezultatul e cel de azi, ce va face mai departe Parchetul, nu ştiu", a adăugat Iordache, întrebat care este imaginea Parlamentului în acest caz, ţinând cont de rapoartele MCV.

 

Cererea DNA cu privire la efectuarea urmăririi penale în cazul deputatului PSD Eugen Bejinariu, fost ministru pentru coordonarea Secretariatului General al Guvernului, a fost respinsă, marți, de Camera Deputaților. Administrația Prezidențială consideră că votul de astăzi din Parlament în cazul cererii de urmărire penală a deputatului PSD Eugen Bejinariu dovedește încă o dată „disprețul majorității față de Justiție”. „Votul de astăzi din Parlament în cazul cererii de urmărire penală a deputatului PSD Eugen Bejinariu dovedește încă o dată disprețul majorității față de Justiție. Este inadmisibil ca unii deputați și senatori să se erijeze în judecători și să hotărască prin vot blocarea actului de justiție. Președintele României a afirmat în nenumărate rânduri că instanța este singura abilitată să se pronunțe în legătură cu vinovăția sau nevinovăția unei persoane. Acest principiu nu este negociabil. Faptul că majoritatea parlamentară nu înțelege să acționeze conform normelor care stau la baza statului de drept duce la accentuarea scăderii încrederii cetățenilor în Legislativ.”, a declarat purtătorul de cuvânt al Administrației prezidențiale, Mădălina Dobrovolschi, pentru ȘTIRIPESURSE.

 

Prim-vicepreședintele PNL Cătălin Predoiu a declarat marți că, prin votul de respingere a cererii justiției în cazul lui Eugen Bejinariu, PSD și ALDE subminează obiectivul de ridicare a Mecanismului de Cooperare și Verificare.

Predoiu a afirmat că, în primul rând, PSD a demonstrat un comportament "duplicitar" și "iresponsabil" deoarece solicitarea a fost adresată de ministrul Justiției, Tudorel Toader, în urma misiunii Comisiei Europene privind MCV.

"Prin votul de respingere acordat astăzi de majoritatea PSD-ALDE, această majoritate a mai lovit o dată în raportul MCV pe justiție. Aceasta demonstrează, după părerea mea, și un comportament duplicitar și un comportament iresponsabil al PSD în primul rând. Pentru că, pe de o parte, acest vot a fost generat de cererea adresată de către ministrul Justiției, Tudorel Toader, în Guvernul PSD de a se vota din nou această cerere de începere a urmăririi penale în urma misiunii de evaluare făcute de experții Comisiei Europene în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare. Or, tocmai cererea acestui ministru a generat o dezbatere firească, ce a fost respinsă prin vot de către PSD și ALDE, după ce, ani de zile, în raportul MCV, Parlamentul a fost pe bună dreptate criticat că nu schimbă politica în cazul unor astfel de cereri", a susținut Cătălin Predoiu.

El a spus că în acest caz nu este vorba de ignorarea prezumției de nevinovăție, ci "doar de egalitate în fața legii a oricărui cetățean parlamentar sau neparlamentar".

"Prin urmare, încă o dată vedem că, pe de o parte, se clamează intenția de a ridica MCV, prin urmare de a se îndeplini obiectivele lui, și pe de altă parte subminarea acestor obiective de către PSD și ALDE", a afirmat Predoiu.

Tag-uri: Eugen Bejinariu
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ