CIA a folosit romanul 'Doctor Jivago' drept armă propagandistică împotriva URSS

| 07 apr, 2014

Agenţia Centrală de Informaţii (CIA) a SUA a fost direct implicată în publicarea romanului 'Doctor Jivago', scris de Boris Pasternak şi interzis în Uniunea Sovietică în timpul Războiului Rece, se arată în documente ale CIA declasificate recent şi citate duminică de ziarul Washington Post.

'Această carte are o mare valoare propagandistică nu doar prin mesajul ei intrinsec şi prin îndemnul la reflecţie, dar şi prin circumstanţele publicării ei. Avem ocazia să-i facem pe cetăţenii sovietici să se întrebe ce se întâmplă cu guvernul lor atunci când o operă literară de valoare scrisă de cel care este recunoscut a fi cel mai mare scriitor rus în viaţă nu este disponibilă în ţara lor, în limba lor şi pentru propriul lor popor', se menţionează într-un memorandum al CIA, datat din anul 1958.

Peste 130 de astfel de note interne ale CIA despre implicarea secretă a agenţiei în publicarea romanului au fost desecretizate la cererea autorilor cărţii 'The Zhivago Affair', ce va fi publicată pe data de 17 iunie. Dar numele ofiţerilor şi ale serviciilor secrete partenere implicate în această operaţiune au fost şterse.

Într-un alt memorandum redactat la puţin timp după apariţia ediţiei în limba italiană în anul 1957, prima ieşire de sub tipar a cărţii, se solicită publicarea ei în cât mai multe ţări. Din documentele analizate reiese că CIA a întreprins demersuri pentru publicarea ediţiei în limba rusă a cărţii în Olanda şi în alte ţări.

Acţiunea romanului se petrece după Revoluţia rusă din anul 1905 şi îl are ca protagonist pe medicul şi poetul Iuri Jivago. Dar, ca urmare a modului ambivalent în care evocă Revoluţia din Octombrie 1917, cartea nu a fost bine primită de oficialii sovietici şi în consecinţă ei au decis să o interzică. În anul 1958 Pasternak a obţinut Premiul Nobel pentru Literatură, iar şapte ani mai târziu romanul 'Doctor Jivago' a fost ecranizat pentru prima dată.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ