Unde greseste propaganda echipei Basescu-Udrea?

| 14 aug, 2013

Metoda la care apeleaza este ingenioasa, tocmai pentru ca nimeni nu s-ar gandi ca functioneaza: se iau adevaruri dovedite, se intorc pe dos si se striga puternic tocmai contrariul. Si se striga atat de tare si de des incat se spera ca, in lipsa unui arbitru credibil, unii ar putea sa creada.

De cateva saptamani, asistam la o frenezie verbala a taberei Basescu-Udrea, in care principala tinta sunt guvernul si Victor Ponta. Direct, prin iesiri regizate, dar si prin voci partizane din presa (ziare cu buline, consultanti grizonati, consilieri care nu se abtin sa posteze la nesfarsit pe Facebook, fosti ministri si diversi comunicatori etc), se transmit tot felul de mesaje acuzatoare, care au un singur scop – acela de a arata ca guvernarea nu functioneaza si ca premierul nu este competent.

Metoda la care apeleaza este ingenioasa, tocmai pentru ca nimeni nu s-ar gandi ca functioneaza: se iau adevaruri dovedite, se intorc pe dos si se striga puternic tocmai contrariul. Si se striga atat de tare si de des incat se spera ca, in lipsa unui arbitru credibil, unii ar putea sa creada.

De pilda:

- In iulie, Romania a atras peste 730 de mil euro din fonduri europene, adica un record in materie, in conditiile in care tot restul anului s-a atras cam tot atat. Ce spune propaganda portocalie? Ca guvernul Ponta nu e capabil sa atraga fonduri europene. Stiti ce reprezinta suma atrasa in iulie? Pana la 1 mai 2012, Romania primise ca sume rambursate in total cam 1,4 mld euro. Deci, in doar o luna cu guvernul Ponta, Romania atras cat in 3 ani de guverne PDL!

- Alta minciuna: ca se introduc vreo 20 de noi taxe si impozite. Cand apare minciuna? Imediat dupa ce Guvernul anunta reducerea TVA la paine, de la 24% la 9%! Deci, odata cu o reducere de taxe! E drept, in paralel, a crescut o singura taxa, pe consumul de lux, dar care nu afecteaza consumul populatiei, ci eventual al celor care au stat si au redactat strategia portocalie, la Monaco sau altundeva, si care au imaginat taxe pe casnice, pe drepturile de autor si pe orice altceva...

- In fine, un al treilea exemplu – Guvernul semneaza (pe 7 august, daca nu ma insel) contractul de reluare a constructiei la autostrada Arad, pentru a debloca situatia generata de intrarea in puscarie a unui contractor, in urma unui gest de coruptie legat de realizarea respectivei autostrazi. Ce spune propaganda portocalie? Ca guvernul nu e capabil sa construiasca acea autostrada si ca tergiversarile nu sunt normale...

Pana anul trecut, propaganda PDL avea o dezvoltare diferita – spunea ca taierile sunt bune, ca guvernul PDL isi asuma austeritatea si ca poporul e nerecunoscator si lenes. Se atacau categorii sociale si se instigau unii impotriva altora (tinerii impotriva batranilor neputinciosi, privatii impotriva bugetarilor, cei din zone dezvoltate impotriva celor din zone sarace etc).

Acum, strategia e diferita, si seamana mai mult cu ce face de obicei Traian Basescu in timpul unei campanii electorale in care este el implicat – se lanseaza minciuni ordinare, total in opozitie cu realitatea, dar cu o seninatate si cu o virulenta atat de mari, incat nu poti decat sa cazi pe ganduri. La fel cum Traian Basescu, acuzat in multe dosare de coruptie, se prezenta ca artizanul luptei impotriva coruptiei. La fel cum acelasi presedinte, care a dat mai multe decrete de numire de procurori si judecatori decat toti presedintii de pana acum la un loc, spunea ca el este ocrotitorul independentei justitiei. La fel cum fostul apropiat al Securitatii se prezenta pe sine ca luptator anti-comunist samd...

Tandemul Basescu-Udrea constata ca propaganda obisnuita nu mai functioneaza si apeleaza la ce a functionat, de obicei, in campaniile din trecut. De ce? Incepe o noua campanie, in care Traian Basescu doreste sa o sustina pe Elena Udrea sa devina presedinte al Romaniei. Deci, cumva, e justificat apelul la armele care au functionat.

Exista o singura problema – propaganda functioneaza daca emitatorul este credibil. Daca emitatorul nu este credibil, propaganda isi pierde mult din efecte...

Traian Basescu si Elena Udrea nu mai sunt, pentru foarte multi romani, credibili. Mai ales Elena Udrea, un personaj aflat pe ultimele locuri in toate sondajele de opinie. Asta nu inseamna ca nu va continua – propaganda mizerabila abia a inceput. Toamna, de buna seama, va constata o intensificare a acestei propagande. Ar putea functiona? Partial da, cata vreme presa e dispusa sa publice orice, fara sa verifice inainte. Si daca nu exista voci credibile din societatea civila dispuse sa intre in spatiul public si sa denunte minciuna evidenta...

In plus fata de problema de credibilitate, insa, echipa Basescu-Udrea mai are o problema: pentru a functiona, propaganda de acest tip chiar trebuie sa se lege de realitati incontestabile, care sa ii afecteze cu adevarat pe romani. Presedintele s-a prabusit in perceptia publica nu doar in urma atacurilor USL, cat mai ales atunci cand a decis taierea salariilor si a ajutoarelor sociale, cand a dus tara in cea mai adanca recesiune si cand a inceput sa dea, prin guvernul pe care il controla, oameni afara, in paralel cu cresterea coruptiei.

Guvernul actual are sansa de a contracara aceasta propaganda nu neaparat doar prin comunicare mai intensa a propriilor realizari (desi ajuta si asta). Ce va conta este ca efectele reale ale guvernarii sa nu fie consonante cu discursul propagandei portocalii. Lumea se poate speria de noi taxe, dar daca ele nu exista de fapt, discursul nu tine.

Ca si vara trecuta, constatam o energie si niste resurse formidabile dedicate unui discurs negativ si a unei campanii a urii impotriva guvernului. Resurse si energii care, daca ar fi fost canalizate spre guvernare, in perioada Boc, ar fi produs rezultate mult mai bune. Ele nu vor produce rezultate majore acum pentru tandemul Basescu-Udrea. Dar vor crea enorm de mult zgomot de fond...


Dan Sultanescu este analist politic, director executiv Fundatia Multimedia, www.infopolitic.ro

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
14 aug, 2013
Igor Ursenco
„Mișcarea Populară” (Traian Băsescu) =„Frontul Popular” (Vladimir Putin)
http://vox.publika.md/politica/miscarea-populara-traian-basescu-frontul-popular-vladimir-putin-504173.html

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ