Cioloş: fermierii vor avea la dispoziţie un nou instrument privind riscul în agricultură

| 16 mai, 2013

Agricultorii români vor avea la dispoziţie din 2014 un nou instrument pentru gestiunea riscului în agricultură, care va fi susţinut financiar prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR), a declarat comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Dacian Cioloş, la Conferinţa Naţională a Agricultorilor.

"Un instrument nou pe care vi-l propunem este legat de gestiunea riscului în agricultură şi care poate fi susţinut din PNDR. Să zicem, de exemplu, că Liga Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR) îşi constituie un fond mutual pentru situaţii în care veniturile sunt reduse substanţial, fie datorită unor calamităţi naturale fie datorită variaţilor de preţuri pe piaţă şi constituie acest fond mutual. În momentul în care utilizaţi fondul mutual ca să compensaţi pierderile, la un euro din fondul mutual constituit de dumneavoastră puteţi lua 65 de eurocenţi din PNDR. Fondul plăteşte un euro pentru agricultor şi agricultorul primeşte un euro şi 65 de cenţi. Nu cred că există în lume bancă care poate să dea o dobândă de genul acesta, de 65%, bani puşi deoparte pentru situaţii dificile. Gândiţi-vă cum se pot face unul sau mai multe fonduri mutuale la nivel naţional", a explicat comisarul european agricultorilor români, citat de Agerpres.

Cioloş a precizat că un alt element nou în PNDR 2014-2020 este faptul că se vor putea susţine financiar proiecte de inovare şi cercetare aplicate în producţie.

"Puteţi folosi investiţii sau surse financiare din PNDR pentru a face legătura între dumneavoastră ca producători şi instituţii de cercetare de stat şi private. Pentru prima dată avem o linie bugetară specifică pentru cercetarea în agricultură la nivel european", a spus Dacian Cioloş.

Pe de altă parte, ministrul Daniel Constantin, a declarat la finele lunii martie că primul fond mutual din România destinat acoperirii pierderilor din agricultură ar putea fi înfiinţat până la finele lunii iunie 2013.

"Sper că până la data de 30 iunie vom avea înfiinţat în România primul fond mutual, astfel încât, pe de o parte, să putem responsabiliza fermierii, iar pe de altă parte, să putem compensa eventualele pierderi. Fondurile mutuale se constituie ca şi contribuţia fermierului, contribuţia statului membru, respectiv România prin bugetul Ministerului Agriculturii şi contribuţia Uniunii Europene", a precizat Daniel Constantin.

Potrivit MADR, funcţionarea fondurilor mutuale pentru agricultură va fi sprijinită financiar, timp de trei ani, din fonduri europene şi naţionale, însă capitalizarea acestora va fi făcută de fermierii români interesaţi de a participa şi cotiza la un astfel de fond.

Tag-uri:
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ