Ciorbea:Există mandate ilegale de ascultare a convorbirilor lui Bârsan

| 15 mai, 2013

Senatorul Victor Ciorbea crede că există o "foarte mare probabilitate" să fi existat mandate de ascultare, puse ilegal în executare, în cazul interceptării convorbirii judecătorului CEDO Corneliu Bârsan. Ieri, membrii PNL din comisia de anchetă a acestui caz au demisionat.

"Eu am credinţa că există o foarte mare probabilitate, dacă nu chiar certitudine, că au existat mandate de ascultare şi în acelaşi timp acestea au fost puse în mod ilegal în executare, cu încălcarea prevederilor acestui protocol care consacră imunitatea jurisdicţională a judecătorului Bîrsan şi, respectiv, a soţiei lui", a spus, azi, Victor Ciorbea.

Ciorbea a adăugat că ieri, când a demisionat alături de colegii săi liberali din Comisia de anchetă în cazul Bârsan, a avut convingerea că ceilalţi senatori care alcătuiau majoritatea în comisie căutau să muşamalizeze o "încălcare flagrantă" a imunităţii judecătorului Corneliu Bârsan şi a soţiei lui, încălcare care s-a făcut până la data de 29 noiembrie 2011, când soţiei i-a fost ridicată imunitatea de către plenul CEDO.

"Comisia noastră trebuia să verifice dacă a existat vreo interceptare telefonică a lui sau a soţiei chiar până la 29 noiembrie, pentru că până la 29 noiembrie şi soţia beneficia de imunitate totală. (...) Eu nu aş spune neapărat că e vorba de conducerea PSD, eu discut de cei în cauză, de cei opt care au refuzat audierea judecătorului la trei reuniuni consecutive, am cerut să începem cu acest lucru, nu s-a putut",  a spus Ciorbea. 

Potrivit lui Ciorbea, pretextul afectării actului de justiţie, invocat de senatorii majoritari din comisie, este "mai mult decât vizibil", întrucât, adaugă el, ceilalţi opt membri ai comisiei nu au dori să-l audieze pe Bârsan, deşi acesta a transmis, prin avocatul său, că este dispus să vină în faţa comisiei la orice moment pentru a răspunde la toate întrebările şi cu privire la toate aspectele care vizează cauza.

Senatorul PNL susţine că rolul pur consultativ, de" înmormântare a acestui caz", nu putea fi îndeplinit de liberalii din comisie. "Ne-am retras, am demisionat, avem motive certe. Se poate înmormânta oricând şi subiectul, şi comisia şi orice anchetă în cadrul comisiei. (...) Dacă ai în componenţa (n.r. - comisiei speciale) jurişti şi ai primit un mandat de la Senat, îl duci la îndeplinire", a declarat Victor Ciorbea.

Ciorbea este de părere că adevărul se va afla, pentru că judecătorul Bîrsan se va adresa CEDO. "Îl cunosc pe profesorul Bîrsan de cel puţin 30 de ani şi domnia sa în mod cert va merge cu toate la CEDO şi se va stabili în penal şi în civil ce s-a întâmplat. Nu se va lăsa. Numai că în loc să o facă Senatul sau Parlamentul, se va face de către CEDO peste câţiva ani. Ce mă doare cel mai tare e că Senatul şi Parlamentul în ansamblu au ratat încă o ocazie că totuşi au un pic de rol în viaţa politică românească", a mai spus Ciorbea.

Senatorul Sorin Roşca Stănescu a declarat, ieri, că liderul PNL, Crin Antonescu, a aprobat întru totul poziţia senatorilor liberali din Comisia de anchetă privind interceptările telefonice ale magistratului Corneliu Bîrsan.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ