Protestul transportatorilor s-a încheiat. Urmează noi runde de negocieri

| 17 dec, 08:06

Peste 6.000 de maşini au blocat joi circulaţia în Bucureşti, în semnn de protest faţă de valoarea ridicată a poliţelor de asigurare, faţă de supraacciza la carburanţi şi faţă de alte taxe impuse transportatorilor. Reprezentanţii lor au fost primiţi pentru discuţii la guvern şi vor mai avea întâlniri la Ministerul Transporturilor, dar şi conducerea ASF şi cu firmele de asigurare.

UPDATE 16.24 Protestul transportatorilor s-a încheiat, circulaţia în Piaţa Victoriei revine la normal.

Reprezentanţii transportatorilor urmează să aibă vineri discuţii la Ministerul Transporturilor şi la Ministerul Dezvoltării, iar săptămâna viitoare se vor întâlni cu conducerea ASF şi cu firmele de asigurare.

 

UPDATE 12.42 Unul dintre protestarii prezenți în Piața Victoriei a fost Gheorghe Stăncescu, patron de firmă de taxi. Acesta a precizat, pentru Știrile B1 TV, că este de trei ani în domeniu.

"În primul an am plătit RCA pentru o mașină de taxi în jur de 600 de lei, în acest an a ajuns la 1.200, iar după noile discuții la 2.200 lei. Creșterea e de cel puțin 300%. Se datorează numai acestui ASF care, după părerea noastră, este cel care în loc să țină cu noi, transportatorii, ține cu cei de la asigurări. O parte din ceea ce plătim noi, în jur de 1%, se duce către ASF, către acele salarii grase. De aceea doresc RCA-uri cât mai mari pentru noi", a spus bărbatul.

 

UPDATE 12.30 O delegaţie a transportatorilor a intrat în Palatul Victoria, la discuţii cu vicepremierul Vasile Dâncu şi cu ministrul Transporturilor, Dan Costescu.

Transportatorii cer intervenţia autorităţii pentru un cost al primei RCA suportabil, în condiţiile în care tariful RCA a ajuns să crească cu peste 300 la sută în ultimele şase luni pentru activitatea de transport persoane şi transport marfă, inclusiv taxi.

Totodată, transportatorii solicită eliminarea supraacizei, începând cu data de 1 ianuarie 2016, intervenţia Guvernului pentru modificarea actelor normative (decizii ORDA) prin care operatorii de transport sunt obligaţi să plătească sume enorme pentru drepturile de autor, deşi obiectul lor de activitate îl constituie transportul de persoane, şi nu difuzarea operelor muzicale sau a muzicii ambientale în autobuze, taxiuri şi urgentarea parcursului legislativ din partea Ministerului Transporturilor pentru proiectele actelor normative discutate şi aprobate în Comisiile de dialog social (modificarea HG 69), documente care ar trebui înaintate la Guvern sau la Monitorul Oficial pentru publicare. "Solicităm sprijin pentru modificarea legii 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, astfel încât operatorii de transport să fie exonerați de obligația de a plăti lunar drepturile de autor numai pentru simplul fapt că autovehiculul este dotat cu un aparat de radio. Să se procedeze ca în Uniunea Europeană, să fie plătită o singură taxă la înmatricularea autovehiculului care va fi folosit la activitatea de transport persoane", se menționează într-un comunicat.

UPDATE 12.15 "Reacția autorităților la mitingul de protest organizat de UNTRR, miercuri, 16 decembrie 2015, este aceea că MFP va veni cu o propunere de intervenție pe piața RCA. În timpul protestului, o delegație UNTRR s-a întâlnit cu reprezentanții Ministerului Finanțelor Publice (MFP) având în vedere faptul ca în urma discuțiilor anterioare purtate cu Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) nu s-a ajuns la niciun rezultat, iar emiterea unui act normativ prin Parlament necesită o perioadă îndelungată", se menționează într-un comunicat al UNTRR

UPDATE 11.49 Cornel Iordache, director în cadrul UNTRR, a declarat, pentru Realitatea TV, că "trebuie analizate valorile la care s-a ajuns, în momentul de față", subliniind că au crescut, în mod nejustificat, valorile primelor de asigurare ale RCA-urilor. "Nu este posibil să se plătească sume care sunt nejustificate, din punctul nostru de vedere, atât timp cât sunt cuprinse între 12.000 de lei și 8.000 de lei pentru un vehicul comercial". Întrebat cine consideră că este responsabil, Iordache a răspuns: "Societățile de asigurări și ASF-ul. Rugăm să se găsească o soluție pentru a se ajunge la niște prețuri care să fie justificate".

Într-un comunicat de presă, Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România precizează: "Interesul comun este limitarea RCA/carte verde la valori normale de maximum 5.000 de lei pe 12 luni pentru autovehiculele comerciale de marfuri si persoane care fac transporturi rutiere international, la maximum 2.000 lei pe 12 luni pentru autovehiculele de transport public local si la maximum 300 lei pe 12 luni pentru autoturisme". De altfel, UNTRR a sesizat Comisia Europeana si Uniunea Internationala a Transporturilor Rutiere (IRU) cu privire la 'colapsul iminent al sistemului RCA/Carte verde din Romania', in conditiile in care tarifele incep de la 3.000 euro si trec de 25.000 de euro pentru un camion cu cinci ani vechime, susțin reprezentanții transportatorilor, potrivit HotNews.ro.

UPDATE 11.20 Alexandru Nazare, fost ministru al Transportatorilor în cabinetul Ungureanu, susține că protestul de joi al transportatorilor este o reacție împotriva fostului guvern.

"Să mărești polița de asigurare pentru transportatori, o industrie care funcționează, e totuși o inconștiență. Nu poți să faci un astfel de gest. A trecut cumva neobservat", a declarat pentru Știrile B1 TV, fostul ministru.

"Protestul nu e îndreptat împotriva lui Cioloș, ci e o reacție împotriva fostului guvern", consideră Nazare.

UPDATE 11.15 Ce scrie pe pancartele manifestanţilor:

  • Negriţoiu nu uita / DNA-ul te va lua!
  • Ţiriac şi Negriţoi, nu ne mai furaţi si voi!
  • Domnilor guvernanţi tehnocraţi, ASF e stat în stat?
  • Cerem returnarea supraaccizei sau vom alimenta în afara ţării
  • Cine controleaza societăţile de asigurare? ASF nu o face!
  • Mişu face pişu pe RCA!

Sursa: Hotnews

UPDATE 11.00 Până la ora 11.00, au ajuns în piaţă peste 4.000-4.500 de transportatori veniţi din toată ţara; însă sunt judeţe care nu şi-au trimis oameni aici întrucât Primăria, iniţial, nu a vrut să le dea autorizaţie. Chiar dacă se circulă, bd. Kisellef este blocat, până acolo se întinde acest şir de maşini - autocare, microbuze, taxiuri - sunt câteva mii. Traficul se va bloca şi pe artera dinspre Piaţa Presei spre Arcul de Triumf. Marea lor problemă este asigurarea RCA, care s-a mărit foarte mult în ultima perioadă.

 

"Protestul va avea loc joi, 17 decembrie, între orele 09.30-15.00, în Piaţa Victoriei. Între orele 05.00 şi 7.00 va avea loc afluirea participanţilor din afara Bucureştiului, iar între orele 07.00-9.30 a celorlalţi participanţi. Protestatarii vor elibera zona între orele 15.00-17.00", se arată într-un comunicat al Primăriei București.

Transportatorii sunt nemulțumiți de faptul că tariful RCA a crescut cu peste 300 % în ultimele șase luni pentru activitatea de transport persoane şi transport marfă, inclusiv taxi. Ei solicită un cost al primei RCA suportabil, eliminarea supraacizei din 1 ianuarie și modificarea de către Guvern a actelor normative prin care operatorii de transport sunt obligaţi să plătească sume enorme pentru drepturile de autor. De asemenea, ei mai solicită Ministerului Transporturilor să urgenteze procesul legislativ pentru proiectele actelor normative discutate şi aprobate în Comisiile de dialog social, documente ce ar trebui înaintate Guvernului sau la Monitorul oficial pentru publicare.

"Prezentăm scuzele noastre bucureştenilor pentru acţiunea de protest care va afecta circulaţia în zona centrală a oraşului, însă aceasta este singura cale prin care autorităţile pot fi determinate să înţeleagă faptul că instituţiile trebuie să fie în slujba cetăţenilor şi nu invers. Măsurile luate în ultimul timp afectează atât transportatorii, cât şi cetăţenii posesori de autovehicule, care vor plăti RCA de cca. 1.000 de euro anual, mult peste puterea financiară a românilor. De asemenea, creşterile de taxe din Transporturi vor afecta toate celelalte industrii şi comerţul, prin creşterea preţurilor, astfel încât va produce o scădere a puterii de cumpărare, ce-i va afecta pe toţi românii", a susținut Vasile Ştefănescu, preşedintele Confederaţiei Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

3 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
17 dec, 20:55
elena
Lucrezi de acasa si castigi bani
Începând de astăzi, nu te mai gândi la altceva decât la realizările pe care le vei obţine în viitor şi care vor fi infinit mai mari decât tot ce ai realizat vreodată până în prezent. Asta scrie celebrul Bob Proctor în cartea ”Te-ai născut bogat”. Căutăm urgent colaboratori part-time care vor să câștige bani în timpul liber, într-un proiect unic la nivel mondial. Oferim contract de comision. Pentru mai multe detalii, trimiteți mesajul PROIECT la adresa de email: [email protected]
17 dec, 20:54
elena
Lucrezi de acasa si castigi bani
Începând de astăzi, nu te mai gândi la altceva decât la realizările pe care le vei obţine în viitor şi care vor fi infinit mai mari decât tot ce ai realizat vreodată până în prezent. Asta scrie celebrul Bob Proctor în cartea ”Te-ai născut bogat”. Căutăm urgent colaboratori part-time care vor să câștige bani în timpul liber, într-un proiect unic la nivel mondial. Oferim contract de comision. Pentru mai multe detalii, trimiteți mesajul PROIECT la adresa de email: [email protected]
17 dec, 13:12
Nicolae Farcaş
Oportunitate!
Învinge-ți suspiciunea și alătură-te echipei noastre! Vei avea posibilitatea să-ți suplimentezi venitul lunar, desfășurând o activitate simplă, la calculator. Un curs gratuit trimis prin email te va învăța pas cu pas cum să câștigi bani, muncind acasă. Pentru mai multe detalii trimite un mesaj cu textul INFO la adresa de email: [email protected]

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ