Circulara care a dat peste cap tot votul din diaspora

| 09 noi, 2014

Întreg scandalul privind votul în diaspora la prezidențiale ar fi pornit de la un document al Ministerului Afacerilor Externe. O circulară MAE a dat peste cap primul tur al alegerilor prezidenţiale din străinătate.

În ziua scrutinului, pe 2 noiembrie, Ministerul Afacerilor Externe a transmis o circulară către toate secţiile de votare din străinătate, prin care a cerut ca celebra declaraţie pe propria răspundere să fie completată de alegători în interiorul secţiei de votare, înainte de a primi buletinele de vot şi ştampilele. 

Documentul obtinut de Centrul de Investigatii Media a fost transmis de Ministerul Afacerilor Externe sub semnătura secretarului general Sorin Moise. Circulara este sursa tuturor întârzierilor care au făcut ca sute de români din diaspora să nu poată vota în primul tur al alegerilor pentru un nou preşedinte. 

În documentul prezentat, MAE invocă o solicitare a Biroului Electoral 48 pentru secțiile de votare din străinătate și comunică tuturor misiunilor diplomatice românești din țările în care au fost  organizate alegerile, ca cei care votează pe listele speciale, adica toți alegătorii secţiilor respective, să completeze neaparat declarația pe propria răspundere pusa la dispoziție "în cadrul secției de votare".

"Urmare a solicitării Biroului Electoral 48 pentru secţiile de votare din străinătate, vă comunicăm faptul că exercitarea dreptului de vot pe tabelele electorale prevazute de articolul 9 alin. (1) şi (2) din Legea 370/2004 este precedată în mod obligatoriu de completarea declaraţiei pe proprie răspundere pusă la dispoziţie în cadrul secţiei de votare şi de înscrierea alegătorului în tabelul electoral”, se precizează în document.

Însă pe site-ul BEC nu există nicio decizie în acest sens.

O altă decizie a Bioroului Electoral Central, emisă tot pe 2 noiembrie, corecta cele transmise în circulara plecată de la MAE către ambasade. Concret, decizia nr 3 prevede ca formularul de declarație pe propria răspundere trebuie pus la dispoziția alegătorilor de un membru al Biroului electoral al secției de votare, dar poate fi completat și "în proximitatea acesteia". Obligatorie era doar semnarea acesteia în fața comisiei electorale. Această decizie a venit ca răspuns  la o întâmpinare formulată de Partidul Mișcarea Populară, dar invocă și "precizaăile cuprinse în o adresa BEC din 31.10.2014″, care nu poate fi consultată pe site. În document se precizează clar că informațiile pe care le conține sunt confidențiale și sunt destinate doar personalului diplomatic din ambasade.

Ambasadorii deja atrag atenţia că în turul doi vor fi merge şi mai mulţi români la vot. 

„Mă aștept la un număr considerabil de cetățeni români care să vina pentru a-și exprima votul. Avem semnale din partea asociațiilor de români, estimările lor privind numărul de votanți în 16 noiembrie: e vorba despre nouă -  zece mii de cetăţeni români care vor dori să voteze. În aceste condiții, vom avea dificultăți, dacă numărul de secții de votare rămâne cel din data de doi noiembrie”, a afirmat la RFI Bogdan Mazura, ambasadorul României la Paris.

Tag-uri: circulara, diaspora, MAE
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ