Ponta, 10% în fața lui Iohannis cu 7 zile înainte de turul II

| 09 noi, 2014

Alegeri prezidențiale. La o săptămână de la primul tur al alegerilor prezidențiale, dezbaterea publică din România pare blocată în jurul anumitor teme artificiale, lucru îngrijorător mai ales că am reintrat în campanie.

Klaus Iohannis rezultat. În toiul discuției despre cum ar trebui să se desfășoare dezbaterea dintre cei doi candidați, părem să uităm că pe 16 noiembrie are loc cel de-al doilea tur de scrutin, al cărui rezultat va fi puternic influențat de ce s-a întâmplat până acum.

Dincolo de mistificări și declarațiile făcute imediat după vot, realitatea incontestabilă rezultată din cifrele publicate de BEC este că liderul ACL a obținut cel mai slab rezultat al unui candidat de drepta în primul tur al alegerilor prezidențiale, pierzând cu 10,07 procente. În plus, atât în procente cât și în voturi efective, Klaus Iohannis este sub cel mai prost rezultat electoral obținut de Traian Băsescu, în timp ce Victor Ponta a depășit cea mai bună cifră pe care actualul președinte a câștigat-o în primele tururi. Acum, este important de văzut cum a evoluat situația, atât în ceea ce privește intenția  de  vot cât și în ceea ce privește percepția generală despre rezultatul final al alegerilor, mai ales că mai este doar o săptămână până când vom fi chemați la urne.

Victor Ponta președinte. Cel mai recent sondaj în acest sens a fost realizat de cei de la Sociopol și a fost publicat sâmbătă. Conform anchetei realizate între 5 și 7 noiembrie, Victor Ponta va fi votat de 55% dintre români în timp ce pe Klaus Iohannis (ACL) îl aleg 45% dintre aceștia. Totodată, 55% dintre subiecți susțin că vor merge la vot, 29% că nu vor merge, iar 16% declară că nu vor fi în țară pe 16 noiembrie.

Cu alte cuvinte, în contextul în care procentul celor care se vor prezenta la la urne pe 16 noiembrie va fi similar celui înregistrat în primul tur, avantajul obținut de actualul premier se menține constant. De asemenea, putem observa că în ciuda încercărilor dreptei de a crea artificial subiecte de dezbatere pe care să le exploateze, cum ar fi cadrul dezbaterii finale sau votul din Diaspora, situația din primul tur pare să rămână neschimbată.

Citește și: Alegeri prezidenţiale 2014. PONTA vs. IOHANNIS: Cine va câştiga turul al doilea?

În plus un alt rezultat interesant ce rezultă din sondajul realizat de Sociopol este reprezentat de distribuția răspunsurilor la întrebarea„Cine credeți că va câștiga alegerile prezidențiale?”. Astfel, un procent de 59% dintre respondenți l-au nominalizat pe Victor Ponta, 22% pe Klaus Iohannis, în timp ce 19% au declarat că nu știu/nu răspund. De regulă acest gen de întrebări măsoară percepția populației într-un anumit rezultat final și sunt importante în ceea ce privește capacitatea unui candidat de a mobiliza electoratul prezumtiv. În fond, dacă încrederea în victoria unui candidat este mică, atunci și înclinația de a merge la vot în favoarea sa scade.

Astfel, avem în față imaginea completă a handicapului pe care Klaus Ioahnnis îl are în fața contracandidatului său, care de la primul tur de scrutin și-a menținut neatins avantajul de zece procente și postura de principal favorit. Acestui fapt i se adaugă acum și percepția generală despre rezultatul final al alegerilor prezidențiale, care este în mod hotărâtor în defavoarea lui Klaus Iohannis. În final, dacă lucrurile evoluează ca și până acum, rezultatul final al alegerilor de anul acesta va fi reprezentat de o victorie zdrobitoare a lui Victor Ponta în fața contracandidatului său.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

4 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
10 noi, 2014
ANTONIE
,,TACEREA E DE AUR,, IAR ,,PISICA CU PREA MULTI CLOPOTEI NU PRINDE SOARECI,,.SUNT CAM MULTI CLOPOTEI LA GATUL D-LUI PONTA, IN SENSUL CA SE ARATA CAM PE LA TOATE TELEVIZIUNILE,DAR SINGUR!!! E CAM SI CUM AR VORBI CU EL INSUSI,UN MONOLOG CU CARE EL ESTE OBISNUIT IN CEI DOI ANI SI JUMATATE, DE CAND ,,LUMINEAZA ,,ECRANUL TELEVIZOARELOR CA UN SOARE! CA LA SOARE TE POTI UITA ,DAR LA PONTA, BA!ADEVARUL ESTE CA TREBUIE SA-SI SUFLECE FIECARE MANECILE SPRE A SE LUA LA ,,O TRANTA ,,VERBALA IN FATA ELECTORATULUI, CA SA SE VADA CE ARE FIECARE IN GUSA LUI.PACAT SA NU-I VEDEM SI SA NU-I AUZIM ,FATA CATRE FATA.ORICUM ,DUPA ATITUDINEA ROMANILOR IN ULTIMUL TIMP ARATA CA BALANTA SE INCLINA MULT SPRE IOHANNIS,MAI ALES CA PSD S-A DAT IN PETIC CU SITUATIA VOTURILOR DIN STRAINATATE,CEEA CE II CONVINE DE MINUNE LUI IOHANNIS.CREDEM CA NICI NU MAI E NEVOIE SA SE OBOSEASCA SA SE CONFRUNTE CU TOV.PONTA,DOAR DE DRAGUL ELECTORATULUI SAU.
10 noi, 2014
cantautor
votantii PSD
Premierul Victor Ponta câştigat în faţa lui Klaus Iohanis în 92 din cele 100 de secţii de votare în care au votat deţinuţii din penitenciarele din România. În acest an şi-au exprimat dorinţa de vota la primul tur al prezidenţialelor 21.000 de deţinuţi din cei aproape 32.000 care sunt cazaţi în închisori.

Anul acesta, au fost organizate 100 de secții de votare pe lângă penitenciarele din România. În cele 45 de penitenciare şi spitale penitenciar din România Victor Ponta a ieșit pe primul loc în preferințele pușcăriașilor cu drept de vot. Numărul exact al deţinuţilor care l-au votat pe Ponta nu poate fi determinat pentru că voturile acestor au fost colectate cu urna mobilă și depuse, apoi, la o secţie din apropierea penitenciarului.
10 noi, 2014
ferenczy
cotidianul
Date reale de la principalele mitinguri de sâmbătă

Ce participări s-au înregistrat

Cluj-Napoca: 10.000 (vârful de participare – ora 18.30)
Timişoara: 7.000 (vârful de participare – ora 19.15)
Bucureşti: 1.500 (vârful de participare – ora 19.30)
Iaşi: 1.200 (vârful de participare – 19.00)
Constanţa: 1.000 (vârful de participare – ora 19.00)
Oradea: 300 (toată durata mitingului)

Ce s-a scandat şi ce era scris pe pancarte

Cluj-Napoca: „Jos Ponta!”, „PSD, frica ta se numeşte DNA!”, „Corlăţeanu demisia!” „Victoraş eşti pe făraş!”, „România ieşi la vot, dacă nu vrei preşedinte mafiot!”, „Românii nu votează, Ponta fraudează!”, „Victor Ponta pentru noi este Iliescu doi!”, „Respect diaspora!”, „Ponta nu uita, eşti mai rău ca ebola!”, „Ceauşescu n-a murit, este Ponta travestit!”, „Ponta nu uita, de Crăciun la DNA!”, „Tinerii studiază, Ponta plagiază!”.
09 noi, 2014
Petri Cris
Citeste aici
http://www.economica.net/guvernul-a-dat-legea-care-scuteste-industria-de-plata-certificatelor-verzi-factura-de-750-de-mil-de-euro-o-vom-plati-noi_91041.html
Incep scumpirile pt. ajutoarele sociale ale lui Ponta.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ