Sâmbăta mitingurilor de solidaritate cu românii din diaspora care nu au putut vota

| 09 noi, 2014

Peste 5.000 de persoane (după estimările Jandarmeriei şi Poliţiei, peste 10.000 după estimările organizatorilor) au participat, sâmbătă seară, la Cluj-Napoca, la un miting de solidaritate cu românii din diaspora care nu au reuşit să voteze în primul tur al alegerilor prezidenţiale, oamenii scandând şi lozinci împotriva lui Victor Ponta şi cerând demisia acestuia.

Mitinguri de solidaritate s-au desfăşurat şi la Bucureşti, Timişoara, Oradea, Iaşi şi Constanţa.

Protestul din Capitală, care a început în Piaţa Universităţii şi a continuat cu un marş spre sediile Guvernului şi MAE, apoi pe Calea Victoriei şi prin Centrul Istoric, s-a încheiat după cinci ore, manifestanţii anunţând că vor continua protestul duminică, de la ora 17.00, la Universitate.

Manifestanţii care au plecat în marş din Piaţa Universităţii au ajuns la Ministerul Afacerilor Externe, unde s-a scandat "Corlăţean, demisia" şi "În turul doi, secţii noi", numărul manifestanţilor care protestează sâmbătă în Capitală ajungând la peste o mie.

Pe drumul de la Universitate la sediul MAE, protestatarii au mers pe trotuare şi pe stradă, pe prima bandă de circulaţie, şi au scandat "Ieşiţi la vot", România, trezeşte-te!", "Votează, votează", "Demisia!", "Jos Ponta", "Ce vrem noi e şi pentru voi", "Opriţi corupţia, vine revoluţia", "Votează, votează, votul tău contează", "Klaus, Klaus, Klaus, scapă-ne de Mickey Mouse".

Pe traseul marşului s-au alăturat protestului şi alţi manifestanţi, la sediul MAE ajungând peste o mie de oameni.

Protestatarii scandează, la MAE, "Corlăţean, demisia", "DNA, să vă ia", "Libertate", "România, trezeşte-te!", "În turul doi, secţii noi" şi "Votează, votează". Unii dintre manifestanţi au afişat bannere pe care scrie "2012: USL versus Băsescu. 2014: ACL versul Ponta. Nu am învăţat nimic. Toate partidele aceeaşi mizerie. Schimbaţi legile electorale. Vrem altă politică", "Vrem o ţară ca afară", "Ieşiţi la vot", Taxe şi accize fără număr".

Protestul a început în Piaţa Universităţii, unde oamenii s-au adunat de la ora 18.00, pe trotuarul din faţa Teatrului Naţional. Unii dintre protestatarii din Piaţa Universităţii au ţinut discursuri în care au spus de ce este important ca românii să voteze în al doilea tur de scrutin, din 16 noiembrie.

Când au ajuns în Piaţa Victoriei, protestatarii s-au oprit pentru scurt timp în faţa sediului Guvernului, pe prima bandă de circulaţie, şi au scandat "Demisia" şi "Nu Ponta".

Câteva sute de constănţeni au participat, sâmbătă seară, la un miting de solidaritate cu românii din diaspora care nu au putut vota în primul tur al alegerilor prezidenţiale, ei scandând ”Jos comuniştii” şi având pancarte pe care scria “Când Diaspora votează, Ponta fraudează”.

Constănţenii s-au adunat începând cu ora 18.00, în faţa Prefecturii Constanţa, ei scandând “Jos comuniştii”, “Ghinion, ţara s-a trezit din somn” şi “Hoţii, hoţii”.

Totodată, manifestanţii au cântat ”Deşteaptă-te române” şi au avut pancare pe care scria “În turul doi vrem să votăm şi noi”, “România e şi ţara românilor de afară”, “Când Diaspora votează, Ponta fraudează”, “Nu pot ei fura cât putem noi vota”.

Cei prezenţi în faţa Prefecturii Constanţa au îndemnat oamenii să iasă la vot într-un număr cât mai mare în turul II al alegerilor prezidenţiale.

Acţiunea de la Constanţa a durat aproximativ o oră şi jumătate şi s-a încheiat fără incidente.

Aproximativ 500 de persoane au participat, sâmbătă seară, la Iaşi, la un miting de solidaritate cu românii din diaspora, oamenii scandând lozinci împotriva lui Victor Ponta şi a primarului Gheorghe Nichita, pemotiv că acesta din urmă a refuzat să aprobe un marş pe străzile oraşului.

Oamenii au început să se adune în Piaţa Palatului Culturii din Iaşi, începând cu ora 18.00, ei având pancarte cu mesaje precum ”Cu o sticlă de ulei, ţara asta nu o iei”, ”Cu sau fără voia ta, România va vota” şi ”Ponta şi ai lui, sărăcia neamului”.

De asemenea, manifestanţii au scandat ”Ghinion, ghinion, Iaşiul s-a trezit din somn”, ”Votăm, votăm, pe Ponta-l alungăm”, ”Noi votăm, nu pontăm” şi ”Victor Ponta nu fi trist, noi nu vrem un comunist”.

Cei prezenţi în piaţă au cerut demisia ministrului de Externe, Titus Corlăţean, pe care l-au acuzat că a blocat accesul românilor din străinătate la vot şi au îndemnat ieşenii să iasă masiv la vot în turul II al alegerilor prezidenţiale.

Totodată, participanţii la miting l-au huiduit pe primarul Iaşiului, Gheorghe Nichita, întrucât edilul social-democrat a refuzat să aprobe un marş prin centrul oraşului.

”Noi am vrut să facem şi un marş la finalul mitingului prin centrul Iaşiului, însă dimineaţă am primit de la primărie înştiinţarea că acţiunea noastră nu se aprobă. Nu vrem să încălcăm legea, dar decizia primarului de la PSD arată că le este frică. Ei încearcă să ne obstrucţioneze, dar nu vor reuşi, valul s-a pornit”, a declarat unul dintre iniţiatorii protestului.

Manifestarea a durat aproape două ore şi s-a încheiat fără incidente. În zonă au fost mobilizate importante forţe de ordine. Organizatorii au anunţat că un nou protest la Iaşi va avea loc vineri.

O persoană care participa la mitingul de la Timişoara, de solidaritate cu românii din diaspora care nu au putut vota în primul tur al alegerilor, a fost ridicată de poliţişti, după ce ar fi lovit camera video a unui jurnalist, iar alţi şase participanţi au fost amendaţi, pentru adresare de injurii.

Potrivit jandarmilor, un participant la mitingul de la Timişoara a fost ridicat de oamenii legii, după ce ar fi lovit camera video a unui jurnalist de la o televiziune.

Bărbatul respectiv urmează să fie dus la Poliţie, pentru audieri.

De asemenea, alte şase persoane prezente la miting au fost amendate cu câte 200 de lei, pentru adresare de injurii.

Mitingul de la Timişoara, la care au participat peste o mie de persoane (după estimările Jandarmeriei, 5.000 după estimările organizatorilor), s-a încheiat la ora 20.00, aşa cum era programat.

Oamenii s-au adunat, sâmbătă seară, începând cu ora 18.00, în Piaţa Victoriei din Timişoara, pe platoul din faţa Operei, iar unii dintre ei au avut steaguri tricolore, dar şi pancarte cu mesaje precum ”Revoluţia continuă”, ”Solidaritate cu diaspora”, ”Mai multe cabine de vot pentru românii din diaspora”, ”Adevărul stă în picioare, minciuna la popcorn”, ”Ponta nu fura, România nu te vrea”.

De asemenea, ei au scandat ”Jos comuniştii”, ”Azi în Timişoara, mâine în toată ţara”, iar în Piaţa Victoriei a fost adusă şi o cabină de vot.

Printre manifestanţi s-a aflat şi un bărbat în vârstă de 93 de ani, Păcuş Dumitru, care a spus că a venit să manifesteze alături de tineri pentru că e împotriva comuniştilor care l-au bătut în 1958.

În timpul protestului, oamenii au cântat ”Deşteaptă-te române”.

Peste 5.000 de clujeni, la un miting de solidaritate cu românii din diaspora

Numărul persoanelor care participă, sâmbătă seară, la Cluj-Napoca, la o acţiune împotriva lui Victor Ponta, dar şi în semn de solidaritate cu românii din diaspora care nu au putut vota în primul tur al alegerilor prezidenţiale, a depăşit 5.000 (după estimările Jandarmeriei şi Poliţiei, peste 10.000 după estimările organizatorilor).

loading...

Ştirile orei

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ