Ciroza ar putea fi vindecată și în România

| 08 mai, 18:29

Cea mai importantă descoperire medicală a deceniului, o terapie fără interferon pentru bolile de ficat, ar putea deveni accesibilă, din această lună, pacienților din România.

Ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, a anunțat, joi, la postul public de televiziune, că lansarea noilor terapii împotriva hepatitei C, fără interferon, este o chestiune de zile.

”În cursul acestei luni, cel mai târziu luna viitoare, pacienții din România vor avea acces la noile medicamente. Trebuie să introducem aceste terapii, avem mulți români cu hepatită C, este o problemă socială majoră. Sunt, însă, produse extrem de costisitoare”, a avertizat ministrul.

Lansate de doi-trei ani în Europa, terapiile interferon-free au reușit, în 95% din cazuri, să vindece definitiv hepatita C. Fără efectele secundare ale date de interferon și cu o rată de succes dublă, noile medicamente ar fi o alegere rațională, eficientă pentru sistemul public și salvatoare pentru pacient.

Profesorul Rafael Bengoa, directorul Deusto Business School, din Spania, fost ministru regional al Sănătății, a explicat că, fără un plan național pentru eliminarea hepatitei C nu te poți gândi la controlul bolii, ci doar la tratarea unui segment de populație.

Prof. Bengoa, lider al proiectului internațional ”Burning Platform”, a declarat că preocuparea principal a administrației este costul noilor terapii. ”În realitate, nu este prețul este problema, ci lipsa planurilor de luptă cu boala. Trebuie ca statul să realizeze și să aplice aceste planuri cât mai repede, iar costurile nu vor mai conta în doi-trei ani, prin apariția altor generații de medicamente și concurența inevitabilă între producători. S-a dovedit că situația pacienților cu hepatită C este mai bună în țările care au un plan – chiar dacă acestea nu au resursele țărilor mai bogate – decât în statele care nu au un plan”, susține prof. Rafael Bengoa.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ