Clasa digitală – viitorul învăţământului din România

| 19 sep, 2013

De anul viitor se doreşte ca toate clasele I şi a II-a să fie dotate cu cel puţin un calculator şi proiector sau cu un laptop şi un ecran de diagonală mare. Elevii se vor conecta astfel printr-o reţea la calculatorul profesorului.

Aproximativ 3.200.000 de elevi şi preşcolari au început un nou an şcolar, an care aduce cu sine o serie de modificări importante, nu atât prin magnitudinea lor, cât prin direcţia pe care o indică. Aşa cum se poate vedea deja din ceea ce s-a realizat până în prezent, actualul ministru, Remus Pricopie, este adeptul schimbărilor făcute gradual, gândite să ofere rezultate pe termen mediu şi lung, evitând modificările gândite doar să dea bine în ochii presei.

Un prim exemplu este acela al toleranţei zero faţă de actele de corupţie din sistem, totul începând cu ceea ce s-a întâmplat în vară la liceul “Dimitrie Bolintineanu” din Bucureşti. De atunci, ministerul a colaborat cu Parchetul în verificarea tuturor acuzele de fraudă de la Bacalaureat. În al doilea rând, avem şi declaraţia ministrului delegat pentru buget, conform căreia din 2014 filosofia de finanţare a educaţiei se va baza pe o serie de indicatori conveniţi de comun acord între Ministerul de Finanţe şi cel al Educaţiei. Această viziune va însemna o cheltuire mai eficientă a banilor, alocările urmând să fie făcute înspre acele proiecte din educaţie care aduc plus valoare sistemului.

Unul dintre aceste proiecte este reprezentat de iniţiativa ministerului de a începe digitalizarea activităţilor didactice desfăşurate în şcoala românească. Un prim pas în acest sens a fost deja realizat prin apariţia manualelor digitale, versiuni în format pdf ale manualelor după care se desfăşoară activitatea didactică din şcoli. Versiuni pilot ale acestora au fost deja realizate pentru clasa I şi a II-a, urmând ca de anul viitor orice elev să primească atât manualele în formă fizică cât şi digitală.

Ministrul a mai prezentat proiectul său pe termen mediu în ceea ce priveşte introducerea tehnologiei moderne în activitatea didactică. Ministerul doreşte să se folosească de anul şcolar 2013-2014 pentru a dezvolta o bază materială şi de personal cu ajutorul căreia să se realizeze o modernizare reală a şcolii româneşti. De anul viitor se doreşte ca toate clasele I şi a II-a să fie dotate cu cel puţin un calculator şi proiector sau cu un laptop şi un ecran de diagonală mare. Elevii, care conform regulamentului aprobat de minister vor putea să vină cu tabletele la şcoală, se vor conecta astfel printr-o reţea la calculatorul profesorului. Este evident că o astfel de clasă interactivă va funcţiona altfel decât modelul clasic existent în prezent. De fapt, reţelele de clasă pot beneficia şi de alte tehnologii moderne precum smart-board sau smart TV. De anul acesta se desfăşoară programe pilot în acest sens în trei şcoli din Bucureşti, Iaşi şi Timişoara, pentru a se vedea care este impactul acestor tehnologii asupra calităţii educaţiei.

Ministerul continuă eforturile de modernizare ale sistemului de învăţământ. Din ce în ce mai multe şcoli din mediul rural sunt dotate cu acces la internet şi laboratoare de informatică. Proiectele Ministerului Educaţiei Naţionale au de această dată avantajul că sunt gândite pe o durată mai mare de timp şi că vor primii în mod eficient resursa bugetară atât de necesară.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ