CNAS: Taxa clawback se va micșora odată cu scăderea prețurilor la medicamente

| 26 mai, 14:44

Taxa clawback va scădea odată și proporțional cu scăderea prețurilor la medicamente, a declarat marți președintele Casei Naționale a Asigurărilor de Sănătate, Vasile Ciurchea, la cea de a șasea ediție a Forumului Industriei Farmaceutice.

"Odată cu scăderea prețurilor cu siguranță taxa clawback va scădea și va scădea proporțional cu scăderea prețurilor. Probabil că va ajunge undeva pe la 5%, nu cred că mai mult. Vom vedea. Atât timp cât prețurile scad, scade și taxa clawback. (...) Sperăm ca lucrurile să fie așa cum le previzionăm noi", a afirmat Ciurchea.

Pe de altă parte, Vasile Ciurchea a opinat că dispariția de pe piață a unor medicamente este un proces continuu, în balans cu apariția altor medicamente noi, însă procentul celor care vor dispărea nu pune în pericol tratamentul pacienților.

"Tot timpul intră un medicament, iese un medicament. Este un proces continuu, eu nu cred că vor dispărea medicamentele așa, trei sferturi din listă, în niciun caz. Noile prețuri de referință vor fi publicate repede. (...) Din momentul publicării, CNAS îi trebuie aproximativ două săptămâni să calculeze toate prețurile de referință pe clustere, avem șanse mai devreme de 1 iulie", a explicat șeful CNAS.

Referindu-se la contractele cost — volum, Ciurchea a spus că stadiul acestora este unul bun. "Suntem destul de bine cu acest model de contract cost — volum, cost — volum rezultat. (...)

Atât timp cât am reușit să separăm bugetele pentru a nu fi influențat clawback-ul, au venit deja companiile cu deținătoarele de autorizații de punere pe piață pentru interferon free, pentru oncologie și începem să ne mișcăm. (...) Insist pe rezultate și pe a deconta ceea ce aduce un plus cost — valoare. Toată lumea mă întreabă care este oferta, la cât ajunge cost — volumul. Sigur că nu știu în momentul de față. Îmi doresc să ajungă la un preț cât mai mic, la un preț sustenabil, la un preț la care pot să asigur tratamentul pentru toți pacienții dacă se poate sau pentru un număr cât mai mare de pacienți", a explicat Ciurchea.

Întrebat care este stadiul protocolului terapeutic pentru bolnavii reumatici, reprezentantul Casei a spus: "Azi trimitem protocolul la publicare și probabil că mâine sau poimâine va fi publicat în Monitorul Oficial. Acest protocol nu a depins foarte mult de CNAS. Dacă ar fi depins de CNAS, de șase luni protocolul deja era publicat".

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ