Coabitarea dintre Traian Băsescu și Victor Ponta este văzută din ce în ce mai bine

| 20 mai, 2013

Sondajele de opinie din ultima perioadă au arătat un trend ascendent al percepţiei pozitive pe care românii o au faţă de coabitarea dintre Traian Băsescu şi Victor Ponta

Controversele create pe marginea coabitării dintre premierul Victor Ponta şi preşedintele Traian Băsescu sunt contrazise tot mai mult de opiniile cetăţenilor. Cei care s-au poziţionat ca fiind contestatari ai acestui acord instituţional între Guvern şi Preşedinţie sunt acum reduşi la tăcere de opinia românilor. Pentru cetăţenii români un lucru este clar, acela că nu mai doresc instabilitate politică, nu mai vor să existe crize care să le afecteze viaţa de zi cu zi.

Sondajele de opinie din ultima perioadă au arătat un trend ascendent al percepţiei pozitive pe care românii o au faţă de coabitarea dintre Traian Băsescu şi Victor Ponta. Cea mai recentă cercetare este cea efectuată de IRES în perioada februarie – mai 2013. Conform datelor celor de la IRES, rezultă că subiectul coabitării provoacă în rândul celor mai mulţi dintre români o părere bună, proporția lor fiind de 56% în luna mai. Se observă în analiza celor de la IRES că din februarie 2013, până în mai 2013 numărul celor care au o părere bună despre coabitarea dintre cei doi a crescut cu 8%.

De asemenea, numirea de către Traian Băsescu a lui Victor Ponta pentru funcţia de premier al României este considerată de un număr tot mai mare de români ca fiind o alegere bună. 77% dintre cei intervievaţi consideră că Traian Băsescu a făcut bine numindu-l premier pe Victor Ponta, o creştere de 11% faţă de luna februarie a acestui an.

Privită cu scepticism la început, coabitarea dintre cei doi a ajuns să nu mai provoace astfel de reacții. Dimpotrivă, majoritatea celor intervievați cred în acest moment în posibilitatea coabitării dintre Victor Ponta şi Traian Băsescu. Procentul lor este în continuă creştere de la începutul anului, de la 44% în februarie 2013 la 66% în mai 2013.

Creşterea încrederii în relaţia de colaborare dintre reprezentanții celor două instituții publice rezidă şi în rezultatele pe care aceasta le-a produs până acum. În România nu a mai existat o criză politică, iar procesul de redresare economică al Guvernului a putut fi pus în aplicare. În acest moment Traian Băsescu, prin funcţia de preşedinte al României, se comportă exact aşa cum românii şi-ar dori să o facă un preşedinte. Cei mai mulţi dintre respondenții sondajului celor de la IRES consideră că preşedintele ar trebui să fie mai degrabă un arbitru, nu un jucător. Într-o proporţie de 57% românii doresc ca preşedintele să fie un arbitru, în timp ce doar 27% îşi doresc un preşedinte jucător.

În opinia respondenților, desemnarea lui Victor Ponta să reprezinte România la viitorul Consiliu European este văzută că fiind o decizie bună de un procent de peste 80%. Desemnarea premierului Ponta, deşi un lucru normal, a fost posibilă şi datorită actului de coabitare, dată fiind situaţia creată anul trecut de acelaşi subiect.

După cum reiese din sondajul IRES românii resping într-o mare măsură conflictul politic. Cetăţenii dezaprobă orice fel de conflict între partide şi politicieni (în proporție de 87%), iar 96% sunt de părere că opoziţia şi puterea ar trebui să coopereze.

Cercetările sociologice arată tot mai clar că românii doresc stabilitate în zona politică. Orice încercare de a destabiliza această linişte creată în jurul clasei politice de la vârf va avea de suportat consecinţe din partea cetățenilor. Ieşirea din criza politică în care România a stat mai mulţi ani, majoritatea existentă în Parlament, dar şi coabitarea dintre preşedinte şi premier oferă premisele necesre pentru ca economia să crească, iar în acelaşi timp să crească şi nivelul de trai al românilor.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ