COD PORTOCALIU de inundaţii pe mai multe râuri din ţară

| 31 mai, 2014

Hidrologii au emis, sâmbătă, avertizări Cod portocaliu şi Cod galben de inundaţii pe unele râuri din bazinele hidrografice Olt, Argeş, Ialomiţa, Siret, Prut dar şi pe râurile din Dobrogea, valabile până duminică, la ora 18,00.

Potrivit Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA), Codul Portocaliu este în vigoare de sâmbătă de la ora 14,00, până duminică, la ora 9,00 şi vizează scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie cu efect de inundaţii locale şi viituri rapide pe râurile mici din judeţele Vâlcea, Argeş, Dâmboviţa, Prahova, Buzău, Suceava, Neamţ, Bacău şi Vrancea. Aceste fenomene se pot produce cu probabilitate mai mare pe râurile mici din zonele de munte din aceste judeţe. Inundaţiile se mai pot produce pe unii afluenţi ai Oltului de pe sectorul S.H. Hoghiz - S.H. Sebeş Olt (judeţele Braşov şi Sibiu), cu probabilitate mai mare pe afluenţii de pe versantul nordic al Munţilor Făgăraş, Bârlad (judeţele Iaşi, Bacău, Vaslui şi Galaţi), Jijia, Başeu (judeţele Botoşani şi Iaşi), pe afluenţii mici ai Prutului şi Siretului din judeţele Vrancea, Vaslui şi Galaţi şi pe râurile mici din Dobrogea (judeţele Constanţa şi Tulcea).

De asemenea, va fi Cod galben de inundaţii în intervalul 31 mai, ora 14,00 - 1 iunie, ora 18,00, pe râurile din bazinele hidrografice: Olt superior şi mijlociu (judeţele Harghita, Covasna, Braşov, Sibiu şi Vâlcea), Ialomiţa - bazin superior şi mijlociu (judeţele Dâmboviţa, Prahova, Ilfov şi Ialomiţa), Siret superior şi afluenţii de dreapta (Suceava, Moldova, Bistriţa, Trotuş, Putna, Rm. Sărat şi Buzău) din judeţele Suceava, Neamţ, Iaşi, Bacău, Harghita, Vrancea, Buzău, Brăila şi pe râul Prut amonte Ac. Stânca Costeşti (judeţul Botoşani).

INHGA precizează că aceste fenomene hidrologice periculoase, vizate de avertizare Cod galben şi respectiv Cod portocaliu se pot produce mai ales pe afluenţi de grad inferior ai acestor râuri. Izolat, creşteri importante de debite cu situarea nivelurilor în jurul Cotelor de Atenţie se pot produce şi pe alte râuri mici din celelalte bazine hidrografice, cu probabilitate mai mare pe râurile mici din zonele de deal şi de munte din judeţele Maramureş, Bistriţa-Năsăud, Mureş şi Alba.

Tag-uri: inundații, ploi
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ