Coface avertizează: peste 40% din companiile ce compun economia naţională prezintă risc

| 12 noi, 2013

Compania de evaluare a riscului Coface România recomandă companiilor să fie foarte atente cu ce firme fac afaceri şi tranzacţii şi să nu acorde niciun credit comercial pentru firme reprezentând 42% din economia românească.

După o analiză pe primele 9 luni din 2013 pe un eşantion de firme care generează o cifră de afaceri totală de 150 miliarde euro, reprezentând peste 60% din cifra de afaceri a tuturor firmelor active la nivel naţional, recomandarea Coface este să nu se acorde niciun credit comercial pentru 42% din economia românească, iar în cazul unor afaceri cu aceste firme să se solicite plata în avans sau să fie luate măsuri suplimentare de securizare a tranzacţiilor, conform Agerpres.

Pentru 14% din economia românească, recomandarea Coface este că se pot acorda credite comerciale sub 10% din cifra de afaceri, pentru 21% din economie - credite de 10-20% din cifra de afaceri, pentru 16% - credite de 20-30% din cifra de afaceri, pentru 5% - credite de 30-40% din cifra de afaceri şi numai pentru 2% credite de 40-50%.

Potrivit datelor prezentate de Iancu Guda, manager la Coface România, trei din patru companii analizate prezintă un risc de insolvenţă peste medie, iar, din cele trei, două prezintă un risc ridicat de insolvenţă.

Un număr de 18.321 de companii au intrat în insolvenţă în primele 9 luni din 2013, în scădere cu 3,5% faţă de perioada similară din 2012, potrivit datelor prezentate marţi, într-o conferinţă de presă, de Constantin Coman, country manager la Coface România.

Ritmul deschiderii procedurilor de insolvenţă s-a accelerat în trimestrul trei, în condiţiile în care evoluţia insolvenţelor la finalul primului semestru anunţa o contracţie de 10%, una dintre cauze fiind decizia unor companii de a grăbi acest proces, luând în considerare modificările Codului de procedură civilă.

Pentru ultimul trimestru din 2013, Coface România estimează aproape 6.600 de noi insolvenţe în economia românească.

Creditul comercial este acordat de regulă cumpărătorului de către furnizor, sub forma unor vânzări de mărfuri, executări de lucrări sau prestări de servicii, urmând ca plata acestora să se facă la o dată ulterioară stabilită de comun acord, sau reprezintă avansarea anticipată de către cumpărător a unei sume furnizorului, urmând ca acesta să-i livreze la o anumită dată marfa solicitată.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ