Comisia de anchetă în problema gazelor de șist, o aberație compromițătoare pentru liberali

| 18 iun, 2013

În prezent, senatorul liberal Sebastian Grapă se laudă cu câteva interpelări atât de fanteziste încât, pe bună dreptate, premierul Victor Ponta nu a reușit să le răspundă nici până în momentul de față.

Pe măsură ce se apropie alegerile europarlamentare, agitația din PNL crește, dar nu neapărat în sensul bun. Ultima inițiativă se leagă de numele deja celebrului senator PNL de Braşov, Sebastian Grapă, care a cerut instituirea unei comisii de anchetă privitoare la... efectele gazelor de șist. Senatorul Sebastian Grapă a mai intrat în atenția opiniei publice după ce i s-a pus poprire pe indemnizația de senator pentru că nu și-a plătit taxele locale din 2008, datoriile neplătite din taxe şi impozite fiind de peste 37.000 de lei (8.000 de euro) către Primăria Făgărăş . Tot de Făgăraș se leagă și altă inițiativă antologică a lui Sebastian Grapă, care a cerut nici mai mult nici mai puțin decât decăderea Făgărașului din rangul de municipiu la rangul de simplu oraș, pentru ca locuitorii să plătească taxe locale mai mici. După ce va redeveni oraș, municipiul Făgăraș va pierde banii alocaţi de Guvern şi va fi astfel nevoit să renunțe la cofinanţarea proiectelor europene şi a altor programe de dezvoltare.

De numele acestui senator se mai leagă și o sesizare făcută de Prefectura Braşov în 2010 către Agenţia Naţională de Integritate, în care sunt precizate contractele publice pe care Sebastian Grapă şi rudele sale le-au câştigat la Consiliul Judeţean.

În prezent, senatorul liberal de Brașov se laudă cu câteva interpelări atât de fanteziste încât, pe bună dreptate, premierul Victor Ponta nu a reușit să le răspundă nici până în momentul de față.

Grapă declară că se teme că ar fi posibilă o escrocherie pusă la cale de Chevron, iar de cealaltă parte se urmăreşte depozitarea deşeurilor radioactive de pe nava Flaminia, aflată în portul Constanţa, în puţurile rezultate de pe urma exploatării gazelor de şist.

Ambele declarații sunt cel puțin ciudate, senatorul afirmând de pildă că Chevron din România nu este totuna cu Chevron din Statele Unite ale Americii. În ce fel și despre ce companii vorbește senatorul, nu reiese cu claritate. În problema navei Flaminia, distrusă de un incendiu în larg și acostată pentru reparații, există o întreagă colecție de declarații publice, atât din partea prefectului de Constanța, Eugen Bola, cât și din partea mai multor instituții și laboratoare specializate din România și Ungaria, care au prelevat probe de la bordul navei: laboratorul Rompetrol Quality, experții de la Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN) și de la Centrala Nucleară de la Cernavodă. Laboratorul din Ungaria a fost contractat de șantierul naval Daewoo Mangalia, care va și repara nava.

Mai mult, INSEMEX Petroșani, specializat în pericolul de explozie a gazelor de mină și studii de securitate minieră, a stabilit că la bordul navei nu există risc de explozie, în condiții normale de temperatură și exploatare. Decontaminarea principală a navei s-a desfășurat în Germania și Danemarca, unde au fost extrase de la bord 30.000 de tone de lichide și apă de mare.

"Ce nu s-a putut extrage a rămas pe fundul containerelor și al navei, un fel de mâl, de nămol. Nemții ne-au trimis lista cu substanțele care se găsesc acolo, buletinele de analiză, noi le-am comparat cu analizele noastre”, a menționat prefectul Bola, care în baza acestor expertize a declarat că nu există riscuri de mediu și pentru populație.

În acest punct a intervenit senatorul Sebastian Grapă care, frustrat că nu i se răspunde la interpelările făcute, a declarat că dorește o comisie care să ancheteze o activitate inexistentă. Exploatarea gazelor de șist fiind după cum se știe abia în fază de proiect de prospectare. Senatorului liberal nu ar trebui să-i fie străină declarația premierului Victor Ponta, conform căruia exploatarea propriu-zisă a gazelor de șist nu va surveni în perioada mandatului actualului guvern.

"Prim-ministrul nu mi-a răspuns la interpelare, însă mi-au răspuns alte ministere, fiecare spunând că aria de competenţă nu este în ograda sa. Luni, la grupul meu, voi cere o comisie de anchetă pentru că niciunul dintre ministere nu m-a lămurit şi nu mi-a răspuns concret la întrebarea pe care le-am adresat-o. Dacă există un studiu de impact foarte clar privind aceste forări. Noi discutăm despre Chevron, dar acest Chevron care explorează, respectiv exploatează în România, nu este Chevron-Statele Unite. Singurul lucru în comun este prima denumire, atâta tot. În rest Chevron America este unu', Chevron ăsta este altu'. Eu cred că aici totul are legătură cu exploatare bursieră, vor să mai dea un 'boom', aşa cum au făcut atunci când au zis că au descoperit rezerve în Marea Britanie."

Cu o asemenea echipă și asemenea inițiative, viitoarele alegeri europarlamentare se anunță deosebit de grele pentru liderul liberal Crin Antonescu. Acesta se vede nevoit pe de o parte să disciplineze și să impună liberalilor respectarea unui protocol unitar de comunicare. Pe de altă parte, în situații precum cea descrisă în rândurile de mai sus, nu va avea încotro și va trebui să se delimiteze de astfel de speculații ridicole, înainte ca acestea să provoace PNL daune politice greu de estimat. După recenta încarcerare a fostului deputat liberal Gigi Becali, comisia de anchetă solicitată de Sebastian Grapă dovedește că, din păcate, PNL nu a depășit încă fenomenul cooptării unor personaje neavenite în politică.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ