Preşedinţii de consilii judeţene vor fi aleşi de membrii CJ, prin vot secret (Comisia de cod electoral)

| 05 mar, 17:43

Președinții consiliilor județene vor fi aleși indirect, prin votul secret al consilierilor județeni, cu majoritate simplă, se arată în proiectul de lege privind alegerile locale finalizat joi de Comisia parlamentară de elaborare a Codului electoral.

Proiectul prevede ca președinții consiliilor județene, vicepreședinții și viceprimarii să fie aleși în mod indirect, prin vot secret, a anunţat deputatul PNL Victor Dobre, potrivit Agerpres. Membrii comisiei au adoptat în principiu acest proiect de lege, care modifică trei legi, și anume legea alegerilor locale, administrației locale și statutul aleșilor locali, urmând ca luni să fie trimis spre dezbaterea Senatului, iar apoi la Camera Deputaților.

El a precizat că schimbarea președintelui consiliului județean nu se poate face decât la inițiativa a cel puțin unei treimi din numărul consilierilor județeni, cu majoritate calificată, adică voturile a două treimi din numărul total și motivat. Acest sistem de alegere și, respectiv, demitere este similar și pentru vicepreședinții consiliului județean și pentru viceprimar.

Primarii vor fi aleși din primul tur, ca și până acum.

Proiectul mai cuprinde două prevederi noi, propuneri ale societății civile, privind interzicerea pe perioada campaniei electorale a folosirii sloganelor cu caracter discriminatoriu sau folosirea mesajelor de incitare la ură și intoleranță, precum și interzicerea comercializării băuturilor alcoolice în ziua votului la o distanță mai mică de 500 de metri de secția de votare.

"Autoritatea Electorală devine în acest moment instrumentul cel mai puternic al statului român în supravegherea procesului electoral și în elaborarea tuturor procedurilor între două sau mai multe campanii electorale, are toată puterea. Eliminăm o problemă foarte grea, pe care am avut-o în ultimii 25 de ani, prin informatizarea secțiilor de vot", a spus președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, la încheierea ședinței.

Citeşte şi: EXCLUSIV! Ce spun parlamentarii despre modificările CODULUI ELECTORAL: care sunt candidaţii care vor primi bani de la stat

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

0 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ