Comisia Europeană: Reintroducerea controalelor la graniţele interne din UE ar costa anual până la 18 miliarde euro

| 04 mai, 10:48

Reintroducerea controalelor permanente la graniţele din interiorul Uniunii Europene ar cauza pierderi economice anuale cuprinse între 5 miliarde şi 18 miliarde de euro, a estimat marţi Comisia Europeană, potrivit DPA.

Estimarea a fost inclusă în cele mai recente previziuni economice prezentate de executivul comunitar, un raport de 200 de pagini. 

''Costurile reintroducerii permanente şi mai sistematice a controalelor frontaliere ar fi semnificative pentru lucrătorii transfrontalieri şi călători, pentru transportul rutier şi administraţia publică şi ar ajunge între 5 şi 18 miliarde euro pe an'', menţionează raportul Comisiei. 

Reintroducerea controalelor frontaliere în interiorul UE ar avea ca rezultate imediate întârzieri la livrarea transporturilor cargo şi creşterea timpului petrecut în trafic de navetişti, iar pe termen mai lung ar duce la descurajarea comerţului şi a turismului, relevă documentul citat. 

Conform unor studii, reintroducerea controalelor la graniţele interne ale Uniunii Europene ar avea acelaşi efect ca sporirea preţurilor importurilor cu 1-3%, a adăugat executivul comunitar. 

Guvernele statelor membre ale UE se află sub o presiune în creştere pentru a înăspri controalele la graniţe ca răspuns la creşterea fluxului de migranţi către Europa şi la atacurile teroriste comise la Paris şi Bruxelles. 

Actualele reguli ale UE prevăd că libera circulaţie în spaţiul Schengen poate fi suspendată, dar numai cu titlu temporar. 

Comisia Europeană ar urma să anunţe miercuri că ţările care au reintrodus controalele frontaliere pentru a detecta migranţii ilegali, precum Germania şi Danemarca, vor fi autorizate să prelungească măsurile respective cu şase luni.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ