Comisia Iordache merge mai departe cu modificarea Legilor Justiției. Directiva, amânată pentru marți

| 18 dec, 09:47

Comisia parlamentară specială condusă de Florin Iordache dezbate astăzi cele trei legi ale Justiției, după ce și senatorii au depus amendamente la cele trei proiecte de lege.-

În deschiderea ședinței, Iordache a anunțat că amână pentru marți dezbaterea modificărior propuse la cele două Coduri penale pentru transpunerea Directivei Parlamentului European privind prezumţia de nevinovăţie şi a dreptului de a fi prezent la proces.  Inițial, joi, comisia a amânat pentru luni dezbaterea şi votarea acestor modificări.

Update 9.40. Florin Iordache s-a ridicat de pe scaun și a mers către secretarul din Ministerul Justiției, spunând: ”Mariana, hai să te întreb și eu ceva”

UPDATE 9.33 Comisia a luat o pauză pentru a dezbate un amendament al lui Șerban Nicolae. Nu au ajus la o concluzie, prin urmare au amânat dezbaterea amendamentului. Iată forma:

Art. 3

(1) Procurorii îşi desfăşoară activitatea potrivit principiului legalităţii, al imparţialităţii şi al controlului ierarhic, sub autoritatea ministrului justiţiei. Procurorii numiţi de Preşedintele României se bucură de stabilitate şi sunt independenţi în exercitarea atribuțiilor de serviciu, în condiţiile prevăzute de lege.

Autor: senator Șerban Nicolae

UPDATE 9.20 . Ședința a început după ora 9.00. Florin Iordache a propus ca astăzi să se dezbată doar Legile Justiției, iar directiva să se dezbată marți, în prezența ministrului Justiției.

........................

Încă de la începutul şedinţei de joi a comisiei speciale, PNL şi USR au solicitat suspendarea acesteia şi au acuzat PSD-ALDE că, prin modificările propuse Codurilor penale, se depăşeşte cu mult cadrul Directivei.

Profitând de transpunerea directivei Parlamentului European privind prezumţia de nevinovăţie şi a dreptului de a fi prezent la proces, PSD, ALDE şi UDMR au propus o serie de amendamente la Codul Penal şi la Codul de procedură penală.

AMENDAMENTE CONTROVERSATE ALE PSD ȘI ALDE


-interzicerea oricărei comunicări publice referitoare la dosarele aflate în curs de urmărire penală 

-interzicerea de a mai prezenta public persoane care poartă cătuşe 

- se elimină proba filmărilor 

- suspecţii de infracţiuni de corupţie, spălare de bani şi evaziune fiscală nu vor mai putea fi arestaţi preventiv

- audierea unei persoane nu poate dura mai mult de șase ore 

- dezincriminarea infracţiunii de mărturie mincinoasă, de care este acuzat şi Călin Popescu Tăriceanu

- martorii vor fi audiaţi în prezenţa inculpatului 

- persoana poate fi condamnată în lipsă numai dacă a fost citată legal pentru fiecare fază a judecății 

SURSA: Comisia specială

Neputincioși și furioși din cauza modificărilor aduse legislației penale, magistrați din mai multe județe ale țării amenință că astăzi vor protesta în stradă. Judecători laolaltă cu procurori, îmbrăcați în robe, vor ieși în fața instanțelor și a parchetelor. Lor li se vor alătura și polițiști.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ