Comisia lui Iordache: Preşedintele României nu mai poate refuza numirea judecătorilor şi procurorilor

| 23 noi, 11:31

Comisia specială parlamentară privind legile Justiţiei a decis joi ca preşedintele României să nu mai poată refuza numirea judecătorilor şi procurorilor.

Astfel, membrii comisiei au abrogat articolul aflat în vigoare din Legea statutului judecătorilor şi procurorilor, potrivit căruia preşedintele României poate refuza o singură dată numirea judecătorilor şi procurorilor.

Propunerea de eliminare a acestei prevederi a aparţinut Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România şi a fost preluată de ALDE.

'Încă de la numirea unui judecător se fac asemenea verificări asupra lui, există mecanisme. Ce anume ar mai putea să facă preşedintele României să analizeze pentru că totul este analizat de CSM? (...) Refuzul preşedintelui României poate fi arbitrar, nu este controlat de nicio instanţă. Preşedintele României, la un moment dat, poate refuza fără să poată fi controlat, este o imixtiune în activitatea unui judecător', a susţinut judecătoarea Adina Ghiţă, reprezentant al UNJR.

Reprezentanţii liberalilor au criticat această propunere.

Senatorul liberal Iulia Scântei a punctat că preşedintele este şeful CSAT şi trebuie să aibă dreptul de a refuza numirea unui judecător sau procuror.

La rândul său, senatorul Alina Gorghiu a subliniat că nu trebuie modificat un articol care a funcţionat bine până acum.

 

Pun întrebarea celor care vor modificarea articolului: ce nu a funcţionat de se doreşte modificarea articolului?. Nu a existat niciun caz în care Preşedinţia să fi refuzat numirea. Dacă a funcţionat bine, simţim nevoia de a schimba ceva ce a funcţionat bine?', a afirmat Gorghiu.

În final, abrogarea articolului a fost votată cu 15 voturi pentru şi 7 împotrivă.

Tag-uri:
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ