Comisia SRI discută marţi despre posibilitatea de a cere demisia generalului Dumitru Dumbravă

| 28 noi, 09:05

Membrii Comisiei parlamentare de control al SRI discută, marţi, despre posibilitatea de a solicita generalului Dumitru Dumbravă demisia din funcţia de secretar general al Serviciului Român de Informaţii, la cinci zile după ce generalul a fost audiat în cadrul comisiei.

Discuţia despre cererea de plecare din funcţie a lui Dumitru Dumbravă a fost anunţată de către preşedintele comisiei, senatorul PSD Claudiu Manda.

Vom avea şedinţă de comisie la ora 11.00 (...) O să discutăm şi o să analizăm aspectele spuse de domnul Dumbravă în cadrul comisiei şi lucrurile spuse în plus, apărute de la acea audiere. Eu am avut inclusiv o discuţie cu o parte dintre cei care au prezentat în spaţiul public diferite lucruri. Spun că le confirmă şi le vor confirma ca mărturie în faţa comisiei. Probabil că o să îi cerem demisia domnului Dumbravă, pentru că nu putem să continuăm această analiză cu domnul Dumbravă în poziţia de secretar de general al Serviciului Român de Informaţii”, a declarat Claudiu Manda.

Declaraţia lui Manda a declanşat controverse în cadrul Comisiei. Deputatul PNL Cezar Preda a declarat, tot luni, că nu Comisia pentru controlul SRI a cerut demiterea lui Dumitru Dumbravă din funcţia de secretar de general al Serviciului Român de Informaţii, afirmând că preşedintele Comisiei, Claudiu Manda, a vorbit în nume personal.

"Domnul preşedinte Manda interpretează discuţiile din interiorul comisiei cum doreşte dânsul. Nu este o surpriză. Vreau să fac două precizări. Comisia nu a cerut demiterea nimănui, poate aceasta este dorinţa domnului Manda. În al doilea rând, domnul Dumbravă nu a afirmat ceea ce domnul Manda a spus că domnul general Dumbravă a afirmat”, a declarat Cezar Preda.

Deputatul PNL a mai spus că, pentru o bună cunoaştere a adevărului, ar trebui ca audierile lui Dumitru Dumbravă să fie desecretizate.

Această comisie nu a funcţionat cu Putere şi Opoziţie, niciodată nu a fost instrumentul politic al cuiva, această comisie are obligaţia să asigure legalitatea funcţionării acestui serviciu, dar are în acelaşi timp obligaţia de a proteja Serviciul în ceea ce priveşte atacul public sau atacul politic," a precizat Preda.

Dumitru Dumbravă a absolvit Facultatea de Drept a Universităţii ”Al. I. Cuza” din Iaşi în 1996, a fost admis în magistratură şi, ulterior, a lucrat în cadrul Serviciului Român de Informaţii. În 2014, a fost promovat la gradul de general de brigadă. a fost sef al directiei juridice din SRI pănă în 2016, când a fost numit secretar general al serviciului. Generalul a devenit cunoscut după ce a declarat că Serviciul Român de Informaţii urmăreşte finalizarea dosarelor în instanţă, caracterizând justiţia drept un "câmp tactic".

Dumbravă a fost audiat, miercurea trecută, în Comisia de control al SRI, în condiţiile în care fostul locotenent-colonel Daniel Dragomir l-a acuzat de implicare directă în proceduri judiciare. "Ironic, astăzi (miercuri - n.red.) generalul SRI Mitică Dumbravă, în loc să meargă la brutărie, merge în Parlamentul României. Dacă aş fi acolo, i-aş pune o singură întrebare: Dacă o cunoaşte pe procuroarea DNA Alexandra Carmen Lancranjan, ce relaţii au, dacă a susţinut-o şi a sprijinit-o în carieră, dacă a raportat ierarhic relaţiile cu aceasta şi dacă relaţiile şi implicarea sa în cariera procuroarei sunt legale?", scria fostul colonel SRI Daniel Dragomir pe blogul său.

Dragomir anunţa că va face publică reţeaua de procurori, judecători, şefi de instituţii şi jurnalişti coordonată de generalul Dumbravă. "La data de 13 septembrie 2017, după ce şefa sa, PFA Kovesi, mă reclamă cu mânie proletară la CSM, procuroarea Lancranjan îşi arată sprijinul neţărmurit pentru cauză şi dă share pe pagina sa personală la comunicatul DNA. Imediat, generalul Dumbravă îi dă like de pe contul său “secret” pe care îl ştie, de fapt, toată reţeaua. Să arate că se va implica. Dă semnalul că e prezent, că se va ocupa. Unde? La CSM", precizează Daniel Dragomir.

Acesta prezintă şi câteva capturi în care se poate observa un cont în limba armeană, atribuit lui Dumitru Dumbravă. Este scris în alfabetul armean, iar la o transcriere în litere latine, numele contului este Dumitru Dumbravă. "Să prevenim vreo ieşire de genul “eu nu sunt prietenă cu ofiţerii SRI” din partea procuroarei Lancranjan: În datele de 28 august, 27 septembrie şi 23 octombrie 2017 Alexandra Carmen Lancranjan dă like la trei poze diferite postate de generalul Dumbravă. Relaţia e clară, este evidentă. Conexiunea este devoalată. Din datele pe care le deţin, generalul Mitică Dumbravă a coordonat-o de ani buni pe procuroarea Lancranjan alias Veveriţa", mai scrie Dragomir.

Preşedintele Comisiei de control al SRI, Claudiu Manda, a spus că generalul Dumitru Dumbravă a răspuns afirmativ, în cadrul audierii de miercuri, la întrebarea legată de existenţa unor echipe mixte procurori-SRI, dar a negat că ofiţerii Serviciului se ocupau de instrumentarea dosarelor. ”A fost întrebat dacă au existat echipe mixte şi răspunsul reţinut a fost că da, dar nu în sensul că SRI se ocupa de instrumentare, ci pentru suport tehnic, logistic şi uneori juridic. Spunea că uneori procurorul cerea un punct de vedere juridic”, a declarat Claudiu Manda după audierea generalului Dumitru Dumbravă. Claudiu Manda a spus că a rămas neclar în ce măsură exista suportul legal pentru ca un procuror să ceară un punct de vedere de la angajaţi SRI pe chestiuni de ordin juridic.

Dumitru Dumbravă a negat, în faţa Comisiei SRI, că el sau ofiţeri SRI ar fi arătat judecătorilor documente clasificate despre inculpaţi, cuprinse în aşa-zisele „mape galbene”, a precizat, miercuri, Claudiu Manda. „A fost întrebat dacă are cunoştinţă de subiectul <>. Sigur că nu conta culoarea mapelor, dar a fost întrebat dacă ştie că ofiţeri ai SRI sau domnia sa mergeau către instanţe şi arătau judecătorilor diferite documente clasificate despre persoanele care sunt inculpate şi răspunsul a fost <>, <>, <>”, a precizat Manda, după audierea lui Dumbravă.

A fost întrebat dacă e adevărat că a fost văzut la Curtea de Apel Bucureşti, la ÎCCJ, la Tribunalul Militar, la Parchetul Militar, la unităţile de parchet, răspunsul a fost «Da», a participat, dar niciodată - aşa spune el – nu a încercat să influenţeze vreo decizie a judecătorului sau a procurorului în vreun caz”, a mai spus Manda.

Întrebat ce făcea Dumbravă la instanţe şi parchete, Manda a precizat: „A dat o serie de exemple, fie să emită un punct de vedere juridic dacă a fost întrebat, fie să vadă juriştii pe care îi avea în subordine şi care susţineau în instanţă elemente care sunt de competenţa SRI”.

Manda a precizat, totodată, că Dumbravă a explicat Comisiei SRI şi accepţiunea sa despre sintagma „câmp tactic”. „A fost abordat subiectul «câmpul tactic». Domnul general Dumbravă nu neagă articolul din presă, spune doar că, în opinia sa, atunci când vorbea de câmpul tactic nu vorbea despre influenţarea justiţiei, ci mai degrabă de urmărirea ca alte persoane, în sensul că inculpaţii, ar putea să influenţeze actul de justiţie şi că în acest sens era un atribut şi o implicare a SRI. A dat exemple de experţi şi judecători care ar fi decis diferit de ce era în dosarul probatoriu sau experţi care făceau expertize şi stabileau prejudiciu zero. A spus că doar când i s-a solicitat punct de vedere juridic, atunci a exprimat o opinie”, a menţionat Manda.

Potrivit lui Manda, Dumbravă a precizat că a interacţionat cu procurori şi judecători din zona de Drepturi şi libertăţi mai ales acolo unde SRI avea această atribuţie de eliberare a mandatelor pe siguranţă naţională.

Tag-uri:
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ