Comisiile de buget-finanțe ale Parlamentului: Senatul - 130 de milioane de lei, iar Camera Deputaţilor- 340 de milioane lei

| 12 dec, 16:09

Bugetul Senatului pentru anul 2016 a fost aprobat, sâmbătă, fără amendamente, în Comisiile reunite pentru buget-finanțe ale Parlamentului, instituția având astfel alocată o sumă de aproximativ 130 milioane de lei.

"Ne-am împotmolit în faptul că nu a existat o consultare între cei doi ordonatori (Senat și Camera Deputaților — n.r.) și Ministerul de Finanțe, așa cum ne obligă Legea finanțelor publice. Acest lucru s-a petrecut în pauza dintre orele 13,00 — 14,00. Concluzia acestor consultări este aceea că Ministerul de Finanțe recunoaște fundamentarea pe care au făcut-o cele două Camere la propunerea de buget. Nu există altă soluție decât să votăm propunerea așa cum este transmisă și cuprinsă în proiectul bugetului trimis de Guvern, cu angajamentul MFP că, în execuție, va fi atent la modul în care se face trimestrializarea, astfel încât, în prima jumătate a anului, să nu existe sincope în finanțarea structurii de cheltuieli, iar la prima rectificare, pe evaluarea care se va face atunci, se vor asigura în completare resursele până la finalul anului", a afirmat președintele Comisiei pentru buget a Camerei Deputaților, Viorel Ștefan, relatează Agerpres.

Secretarul general al Senatului, Ion Vărgău a declarat că suma de 36 de milioane de lei pe care instituția o solicitase ca suplimentare urmează să fie alocată la rectificarea din vară.

Citeşte şi:  Dezbateri tensionate pe marginea bugetului. Amenințări cu pușcăria între senatori și deputați

"S-a votat, în unanimitate, bugetul Senatului, fără amendament, urmând ca Ministerul Finanțelor să ne dea suma de care avem nevoie, adică cele 36 de milioane, în funcție de execuție, la rectificarea din vară. Acum avem bugetul adoptat prin Hotărârea Senatului din 23 noiembrie", a afirmat Ion Vărgău.

Referitor la cele 50 de noi posturi pe care instituția le avea în vedere pentru anul 2016, Vărgău a explicat că această propunere avansată de Senat a fost acceptată în comisiile reunite, fiindcă "angajările pot fi făcute în trei — patru ani".

"Noi avem deficit la comisii. În loc de cinci, sunt doi. S-au format comisii noi, care nu au niciun om. Pe măsură ce apar niște solicitări, să poți să răspunzi, dar asta nu înseamnă că de la 1 ianuarie faci 40 de angajări. Aceste posturi au fost altădată, practic, am făcut o revenire la numărul de posturi din anul 2010. Deci nu am cerut nimic", a spus Vărgău.

Senatul a adoptat, în data de 23 noiembrie, o hotărâre prin care bugetul instituției pe anul 2016 era stabilit la valoarea de 129.468 mii lei, această hotărâre fiind publicată în Monitorul Oficial în data de 25 noiembrie. Pe 3 decembrie însă Senatul a adoptat o hotărâre prin care bugetul instituției era majorat la suma de 165.919 mii lei.

Astfel, în proiectul de buget adoptat de Senat în 23 noiembrie, cheltuielilor curente le revine suma de 122.668 mii lei din care cheltuieli de personal — 93.536 mii lei, bunuri și servicii — 26.500 mii lei și transferuri — aproximativ 2.600 mii lei. Pentru cheltuielile de capital sunt alocați 6.800 mii lei.

"Bugetul de venituri și cheltuieli pentru activități finanțate integral din venituri proprii desfășurate pe lângă Senat cuprinde, la venituri suma de 350 mii lei, iar la cheltuieli suma de 550 mii lei. Veniturile realizate de Senat vor fi reținute integral de către acesta pentru acoperirea unor cheltuieli curente și de capital aferente activităților finanțate din venituri proprii, organizate cu aprobarea Biroului permanent. Eventualele disponibilități înregistrare la sfârșitul anului se vor reporta în anul următor, pentru a fi cheltuite cu aceleași destinații. BP poate aproba utilizarea încasărilor și pentru alte destinații", se arată în textul Hotărârii Senatului.

Actul normativ prevede, totodată, faptul că numai în cazul obținerii unor venituri suplimentare pot fi depășite cheltuielile prevăzute în bugetul activităților finanțate din venituri proprii.

Bugetul Camerei Deputaţilor este de peste 340 de milioane de lei

Comisiile pentru buget-finanțe ale Parlamentului au aprobat sâmbătă bugetul Camerei Deputaților pe anul 2016 în valoare de 340.772.000 lei.

Comisiile parlamentare au aprobat bugetul cu mențiunea ca sumele prevăzute pentru creditele bugetare să fie repartizate în prima jumătate a anului pentru a fi plătite salariile.

Potrivit proiectului de buget, la capitolul cheltuieli de personal este prevăzută suma de 235.062 mii lei. Numărul posturilor finanțate de la buget este de 1.895, din care 412 sunt funcții de demnitate publică alese, 695 funcții publice contractuale, iar 110 posturi au fost prevăzute pentru activitățile finanțate din venituri proprii.

Pentru bunuri și servicii deputații au prevăzută o sumă de 67.084.000 lei și 38.056.000 lei, sumă necesară pentru activități nefinanciare, între care, pentru lucrări de construcții — 884.000 lei, pentru dotări — 7.905.000 lei, pentru reparații capitale — 27.887.000 lei.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ