Concurenţa a amendat 4 companii pentru trucarea unor licitaţii organizării de Ministerul Apărării

| 16 dec, 2013

Consiliul Concurenţei a sancţionat patru companii cu o amendă în valoare totală de 12.487.017 lei (aprox. 2,8 milioane euro) pentru trucarea unor licitaţii organizate de Ministerul Apărării Naţionale.

Sancţiunile au fost aplicate în cadrul investigaţiei, declanşate din oficiu, privind practica concertată a companiilor de a truca licitaţiile pentru achiziţia produselor din gama “armament de infanterie” şi „aparatură optică” aferentă, în perioada 2005-2007, astfel:

-       S.C. Transcarpat Sportours International S.R.L. din România - 142.167 lei (32.020 Euro).

-       J.P. Sauer & Sohn GmbH din Germania – 7.063.650 lei (1.590.912 Euro)

-       San Swiss Arms AG din Elveţia – 2.860.900 lei (644.347 Euro).

-       Brugger & Thomet AG din Elveţia – 2.420.300 lei (545.113 Euro).

Consiliul Concurenţei a constatat că S.C. Transcarpat Sportours International S.R.L. a fost împternicit de J.P. Sauer & Sohn GmbH, San Swiss Arms AG şi Brugger & Thomet AG să le reprezinte la licitaţii şi a a elaborat ofertele pentru fiecare companie. În acest fel, au fost împârţite portofoliile de produse, astfel încât cele trei companii nu s-au mai concurat, deşi exista această posibilitate.

„Practic, S.C. Transcarpat a avut acces la informaţii sensibile şi a elaborat ofertele în aşa fel încât să maximizeze şansele de câştig pentru fiecare companie. Un astfel de comportament contravine atât prevederilor legislaţiei româneşti în domeniul concurenţei, cât şi prevederilor Tratatului de Funcţionare a Comunităţii Europene” a declarat domnul Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

Conform legislaţiei în domeniul concurenţei, practicile concertate reprezintă toate acele forme de coordonare care, fără să ajungă la stadiul în care să poată fi numite înţelegeri, reprezintă tot o formă de cooperare între companii care limitează sau elimină concurenţa.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ