Conducerea Senatului, referitor la sesizările adresate CCR: Nu suntem în prezența unui conflict instituțional

| 01 apr, 16:51

Conducerea Senatului va transmite Curții Constituționale a României (CCR), referitor la sesizările formulate de către președintele Klaus Iohannis și de către președintele CSM, Marius Tudose, cu privire la existența unui conflict de natură constituțională între ÎCCJ, CSM și Parlament, un punct de vedere în care susține că nu este vorba despre un conflict instituțional.

Potrivit vicepreședintelui social-democrat al Senatului, Ioan Chelaru, în ceea ce privește sesizarea de neconstituționalitate a prevederilor articolului 173 din Regulamentul Senatului, formulată de 43 de senatori PNL, Biroul permanent al Senatului a apreciat că sesizarea "a rămas fără obiect" ca urmare a modificării articolului amintit.

"Am avut o ședință a Biroului permanent, pentru că trebuia să prezentăm, până pe data de 2 aprilie, puncte de vedere față de atacul la Curtea Constituțională pe care l-au declanșat și colegii noștri liberali, și președintele României, și, mai nou, și CSM. (...) Este opinia Biroului Permanent că nu suntem în prezența unui conflict instituțional. Conflict instituțional ar fi fost dacă vreuna din instituțiile statului ar fi folosit atribuții ale altei instituții. A doua chestiune, și am lăsat acolo la latitudinea Curții, este părerea față de atacul pe care grupul PNL l-a făcut referitor la neconstituționalitatea articolului 173 în vechea formulare. Din acest punct de vedere, cred că grupul are dreptate, dar a rămas fără obiect ca urmare a faptului că noi am modificat în aceste zile articolul 173 din Regulament", a spus Chelaru, la finalul ședinței Biroului permanent al Senatului de miercuri după-amiază.

CCRa solicitat Biroului permanent al Senatului să îi transmită, până la data de 2 aprilie, un punct de vedere cu privire la sesizarea de neconstituționalitate a prevederilor articolului 173 din Regulamentul Senatului.

Joia trecută, prim-vicepreședintele PNL, Ludovic Orban, a precizat că sesizarea de neconstituționalitate adresată CCR de către liberali are două capete de cerere.

"Solicităm să se constate neconstituționalitatea art. 173 din Regulamentul Senatului, în care se prevede că Senatul decide cu votul secret al majorității membrilor săi. Solicităm CCR să constate neconstituționalitatea deciziei Senatului privitor la rezultatul votului în cazul Șova și să decidă că s-a întrunit numărul necesar de voturi pentru aprobarea cererii, stabilit în conformitate cu articolul 2 din Constituție, care stipulează că hotărârile se aprobă cu majoritatea deputaților sau senatorilor prezenți", a declarat Orban, săptămâna trecută, în anunțul privind sesizarea CCR.

Președintele Klaus Iohannis a trimis joia trecută președintelui CCR, Augustin Zegrean, o cerere de soluționare a conflictului juridic de natură constituțională dintre Ministerul Public — Parchetul de pe lângă ÎCCJ și CSM și Parlament cu privire la omisiunea Camerei Deputaților și Senatului de a pune în acord dispozițiile legale cu Constituția în ceea ce privește majoritatea necesară adoptării hotărârilor de încuviințare a cererilor de reținere sau arestare a unui parlamentar.

Președintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Marius Tudose, a sesizat luni Curtea Constituțională cu o cerere de soluționare a posibilului conflict juridic de natură constituțională dintre autoritatea judecătorească și puterea legislativă în cazul senatorului Dan Șova.

Curtea Constituțională urmează să analizeze toate aceste sesizări în data de 8 aprilie.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ