Consecința decăpușării Hidroelectrica. Un profit istoric

| 09 iul, 2013

Rezultatele înregistrate pe primele șase luni ale lui 2013 arată că Hidroelectrica, proaspăt ieșită din procedura de insolvență, a reușit să facă un profit care depășește cu 47 de milioane de lei prognoza pe întregul an.

Rezultatele înregistrate pe primele șase luni ale lui 2013 arată că Hidroelectrica, proaspăt ieșită din procedura de insolvență, a reușit să facă un profit care depășește cu 47 de milioane de lei prognoza pe întregul an. Mai mult, profitul raportat este aproape de două ori mai mare decât rezultatul înregistrat în 2010, când compania a avut un maxim de producţie de 19,8 TWh.

Profitul istoric obținut de Hidroelectrica dovedește, o dată în plus, că decizia intrării în insolvență a companiei a fost corectă și că pariul riscant asumat atunci de către cabinetul Ponta a fost în avantajul producătorului de energie și al bugetului de stat.

Nu mai departe de acum un an și două luni, Hidroelectrica se putea ”lăuda” cu pierderi record, care ajunseseră la 120 de milioane de euro în primele cinci luni ale lui 2012. Însă, după ce a intrat în insolvență, producătorul de energie hidro și-a revenit în mod spectaculos, trecând rapid de la pierderi, la profituri record. Astfel, până în luna mai a anului 2013, Hidroelectrica reușise să obțină deja un profit cu 110 milioane lei mai mare decât cel înregistrat de societate pe întreg anul 2010.

Rețeta succesului Hidroelectrica este simplă. Insolvența a permis societății să scape de contractele păguboase cu ”băieții deștepți”, care o transformaseră într-o gaură neagră pentru bugetul de stat. Astfel, după intrarea sub administrare judiciară, Hidroeletrica a denunțat pe rând nu mai puțin de 500 de înțelegeri comerciale defavorabile care au adus companiei pagube de 4,5 miliarde de lei, adică aproximativ 1,1 miliarde de euro.

Totodată, compania a putut să rezilieze și majoritatea contractelor bilaterale cu traderii de energie, cu producătorii termo şi cu contractorii generali, maximizându-și astfel veniturile și, implicit, profitabilitatea. Prin valorificarea energiei disponibilizate pe OPCOM, Hidroelectrica a obținut doar în primele 5 luni ale anului încasări suplimentare de 250 de milioane de lei.

În paralel, administratorul judiciar a luat și o serie de măsuri de reducere a personalului. Totuși, chiar dacă producătorul de energie hidro a pierdut 900 de angajați, mare parte ca urmare a reorganizării filialelor din teritoriu pe coordonate de eficiență, majoritatea salariaților Hidroelectrica și-au păstrat locurile de muncă.

Iar perspectivele lor sunt foarte bune, ținând cont că astăzi fac parte dintr-o companie profitabilă, care a devenit un exemplu demn de urmat pentru toate celelalte companii de stat afectate de probleme financiare. Desigur, pentru a se păstra pe profit, Hidroelectrica trebuie să facă eforturi în continuare pentru a-i ține la distanță pe ”băieții deștepți” și a continua procesul de retehnologizare. Dar rezultatele decăpușării Hidroelectrica demonstrează că statul român poate fi un bun administrator, ceea ce ne îndreptățește să privim cu optimism către viitorul companiei.

Tag-uri:
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ