Consilierul şefului DNA: Măsurile represive nu sunt suficiente pentru reducerea corupţiei. E necesară prevenţia

| 16 feb, 15:32

Marius Bulancea, consilier al procurorului şef al DNA, consideră că măsurile represive nu sunt suficiente pentru reducerea corupţiei, fiind necesară o prevenţie şi o corectare a mecanismelor care au permis săvârşirea faptelor de corupţie, transmite Agerpres.

"Cred că noi, ca reprezentanţi ai unei instituţii ce se ocupă exclusiv cu combaterea corupţiei, suntem într-o poziţie ideală pentru a vedea că măsurile represive nu sunt suficiente dacă scopul final este eliminarea sau reducerea pe cât posibil a corupţiei, pentru că noi vedem foarte bine cum simplul fapt de a îndepărta un funcţionar corupt dintr-o instituţie nu echivalează cu curăţirea acelei instituţii şi, de multe ori, cum un funcţionar corupt este înlocuit cu alt funcţionar corupt", a declarat Bulancea, marţi, la masa rotundă de lansare a Strategiei Naţionale Anticorupţie, organizată de Ministerul Justiţiei şi Fundaţia Konrad Adenauer. 

El a arătat că, atâta timp cât mecanismele care au permis săvârşirea faptelor de corupţie rămân aceleaşi, e frustrant şi cu o eficienţă mică simpla represiune a corupţiei. 

"De aceea e esenţială o abordare care să combine fapta represivă cu cea preventivă şi să existe un feedback permanent în care să se trimită informaţii şi să se încerce ca printr-un efort comun să înţelegem de ce în anumite instituţii publice apar fapte de corupţie mai des decât în alte instituţii şi să vedem ce se poate face", a spus consilierul şefului DNA. 

În opinia sa, este un lucru bun faptul că viitoarea Strategie Anticorupţie va pune un accent destul de mare pe o analiză post-incident şi pe responsabilitatea managerială. 

"Trebuie să ne punem întrebarea - faptul că într-o anumită instituţie au loc fapte de corupţie vorbim doar de responsabilitatea individuală a funcţionarului sau vorbim de responsabilitatea managerului care nu a reuşit să prevadă nişte proceduri astfel încât să limiteze cauzele şi posibilităţile de comitere a unei infracţiuni? Şi acest lucru poate fi făcut doar printr-o abordare integrată", a afirmat Bulancea. 

El a spus că, de la an la an, numărul de dosare, numărul de inculpaţi şi numărul de persoane condamnate pentru infracţiuni de corupţie creşte şi s-a întrebat dacă acest lucru se datorează faptului că DNA este din ce în ce mai eficientă sau este din cauză că în ţară corupţia creşte de la an la an. 

"Trebuie să ne gândim de ce avem în fiecare an o mie de persoane care săvârşesc infracţiuni de mare corupţie şi acestea sunt doar faptele de corupţie pe care reuşim să le probăm la un standard înalt. Doar printr-o abordare strategică şi doar prin această cooperare, inclusiv în cadrul platformelor propuse de Strategia Naţională Anticorupţie, putem să încercăm să facem un pas mai departe şi împreună să identificăm ce ar trebui făcut şi de ce încă suntem în acest punct", a mai declarat Marius Bulancea.

Tag-uri: coruptie, DNA, prevenţie
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ