Consiliul de Mediere protestează faţă de modificarea legislaţiei în domeniu

| 30 iun, 2013

Conducerea Consiliului de Mediere şi-a manifestat, astăzi, nemulţumirea faţă de modificările aduse Legii în domeniu, care ar duce, în opinia acesteia, la "subordonarea" ocupaţiei de către profesiile juridice.

Reprezentanţii Consiliului de Mediere au susţinut, într-o conferinţă de presă, că modificările la Legea privind medierea ar fi în contradicţie cu reglementările europene în domeniu şi au afirmat că nu au fost consultaţi sau informaţi despre acest lucru, deşi există obligaţie "legală" în acest sens.

"Prin adoptarea de către Camera Deputaţilor a punctului 4 din Legea 214/2013 cadrul legislativ intern devine contrar cerinţelor solicitate României în domeniul medierii, impuse în anul 2006 ca şi condiţie în vederea aderării la Uniunea Europeană", a declarat preşedintele CM, Dorin Valeriu Bădulescu.

Potrivit lui Bădulescu, modificarea legislativă dincolo de "imposibilitatea transpunerii în practică" ar permite unor persoane "incompatibile" cu activitatea de mediere să presteze anumite servicii de mediere fără a avea competenţe în domeniu, fără a îndeplini standarde de formare specifice profesiei de mediator şi fără a exista mecanismul de control a calităţii serviciului furnizat. 

"Consiliul de Mediere consideră că prezentul demers ar avea efecte contrare strategiei propuse de Guvernul României prin OUG nr. 4/2013 neconducând la creşterea calităţii actului de justiţiei şi degrevarea instanţelor, din contră contribuind la menţinerea sau creşterea numărului ridicat de dosare aflate pe rolul instanţelor româneşti", a mai spus el.

Vicepreşedintele Consiliului de Mediere, Zeno-Daniel Şuştac, a arătat că modificările la legea în vigoare ar duce la "o gravă inechitate" şi ar risca să compromită însuşi actul de mediere, aducând astfel un grav prejudiciu cetăţenilor, deoarece nici avocaţii şi nici notarii nu au, prin formarea lor profesională, cunoştinţele şi abilităţile necesare conducerii profesioniste a procedurii de mediere, în absenţa unei pregătiri de specialitate cerute prin actele normative în vigoare.

"Ministerul Justiţiei s-a opus adoptării acestei modificări legislative în Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor,"" a menţionat Şuştac adăugând că punctul de vedere al Consiliului Superior al Magistraturii este fără echivoc în susţinerea ideii că profesia de mediator este o profesie nonjuridică.

El a opinat că adoptarea unor modificări la Legea privind medierea ar conduce în plan internaţional la reacţii negative în ceea ce priveşte Mecanismul de Cooperare şi Verificare.

Comisia Juridică de Disciplină şi Imunităţi din Camera Deputaţilor, Cameră Decizională, a avizat, joi, propunerea legislativă pentru modificarea OUG 90/2012, care modifică şi completează Legea 192/2006 privind medierea şi organizarea profesiei de mediator, printr-un amendament ce prevede că notarii şi avocaţii dobândesc, fără nici o formalitate (adică fără pregătire de specialitate în managementul conflictelor, comunicare, tehnici de negociere şi în teoria şi practica medierii şi fără a îndeplini condiţiile prevăzute de lege), atribuţii specifice profesiei de mediator.

Consiliul de Mediere susţine că amendamentul încalcă prevederile Directivei 52/2008/CE a Parlamentului European, care arată că poate deveni mediator orice persoană, indiferent de profesie, obligând în acest sens statele membre să asigure o formare iniţială şi continuă a mediatorilor, pentru a putea desfăşura o mediere eficientă, imparţială şi competentă faţă de părţi.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ