Consiliul Fiscal: nerealizare semnificativă la veniturile bugetare, de peste 6,5 miliarde de lei

| 13 aug, 2013

Consiliul Fiscal anunţă că execuţia veniturilor bugetare în primele 6 luni ale anului arată o nerealizare semnificativă, de peste 6,5 miliarde lei faţă de programul aferent primului semestru. Raportul semestrial al Consiliului menţionează că execuţia bugetară s-a realizat în proporţie de 93,7% faţă de program.

Cele mai mari nerealizări de venituri faţă de program au fost înregistrate în cazul sumelor primite de la UE ( - 3.347 milioane lei), impozitului pe profit ( - 827 milioane lei), accizelor ( - 713 mi lioane lei), TVA ( - 485 milioane lei) şi veniturilor nefiscale ( - 467 milioane lei), se arată în raportul Consiliului Fiscal.

Astfel, execuţia veniturilor bugetare în primele 6 luni ale anului arată o nerealizare semnificativă, de peste 6,5 miliarde lei faţă de programul aferent primului semestru.

"În opinia Consiliului fiscal, o cuantificare a impactului revizuirii cadrului macroeconomic asupra bugetului ar fi fost necesară cu atât mai mult cu cât, deşi prognoza de creştere economică pentru 2013 a fost revizuită în sus, de la 1,6% la 2%, această revizuire are la bază în principal o evoluţie mult peste aşteptări a sectorului agricol, pe partea de ofertă, respectiv a exporturilor nete, pe partea de cerere, componente ale PIB la care veniturile bugetare nu sunt foarte senzitive. În acelaşi timp, cererea internă (consum şi investiţii) a avut o evoluţie foarte slabă în prima parte a anului 2013, prognozele actualizate ale analiştilor arătând că evoluţia acesteia ar putea fi mult sub aşteptările iniţiale în 2013, cu impact negativ asupra veniturilor bugetare", se punctează în raport.

"Pe partea de cheltuieli, faţă de programul semestrial, cheltuielile totale s-au realizat în proporţie de 93,5%, un grad de realizare mai mare de 100% fiind înregistrat la cheltuieli de personal și alte cheltuieli. Un grad de realizare semnificativ sub aşteptări s-a înregistrat la cheltuielile de capital (-1.471 milioane lei) şi la alte cheltuieli de natura investiţiilor (inclusiv din fonduri UE, -1.881 milioane lei), reflectând atât un instrument de echilibrare a deficitului bugetar către ţinta semestrială, dar şi o incapacitate de a absorbi fondurile europene destinate investiţiilor planificate".

"Pe partea de venituri fiscale, cea mai slabă performanţă s-a înregistrat la impozitul pe profit, încasările la acest capitol scăzând cu 5,5% faţă de semestrul I 2012, fiind cu 827 milioane lei mai mici decât programul semestrial. Evoluţia negativă a fost determinată atât de regularizările efectuate la impozitul pe profit de către băncile comerciale, dar şi de o evoluţie foarte slabă a
încasărilor de la agenţii economici nefinanciari (creştere de doar 0,2% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2012, faţă de o creştere prognozată în bugetul iniţial pe 2013 de 8,3% faţă de 2012), acestea din urmă fiind influenţate negativ de performanţa financiară slabă a companiilor".
În temeiul art. 40, alin. (2) din Legea responsabilităţii fiscal - bugetare nr. 69/2010, Consiliului fiscal îi revine drept atribuţie „evaluarea performanţelor fiscal - bugetare ale Guvernului în raport cu obiectivele fiscale şi priorităţile strategice specificate în strategia fiscal - bugetară, precum şi cu principiile şi regulile fiscale prevăzute de lege, prin analiza şi elaborarea de opinii şirecomandări cu privire la Raportul semestrial privind situaţia economică şi bugetară”.
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ