Consiliul General al CNATDCU a decis retragerea titlurilor de doctor pentru Tobă şi Pandele

| 12 oct, 11:28

Fostul ministru de Interne, Petre Tobă, şi primarul din Voluntari, Florentin Pandele, sunt cu un pas mai aproape să rămână fără titlul de doctor. Consilul General al CNATDCU a decis, cu majoritate de voturi, că lucrările celor doi sunt plagiate şi propune retragerea tilului. Vinerea trecută şi Comisia de Experţi a Consiliului de Atestare a Doctoratelor a dat acelaşi verdict.

Consilul General al CNATDCU (Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare) a decis miercuri retragerea titlurilor de doctor ale fostului ministru de Interne, Petre Tobă, şi primarului din Voluntari, Florentin Pandele. Decizia a fost luată cu 36 de voturi din cele 37 exprimate, a declarat pentru Gândul purtătorul de cuvânt al Ministerului Educaţiei, Mirabela Amarandei.

Vinerea trecută, Comisia de experţi de la CNATDCU (Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare) a încheiat analiza tezelor de doctorat ale lui Petre Tobă, fost ministru de Interne şi fost şef al Poliţiei, şi Florentin Pandele, primarul din Voluntari, şi a propus retragerea titlurilor de doctor ale celor doi, constatând că lucrările lor sunt plagiate.

Decizia urmează să fie luată prin vot de Consiliul General al CNATDCU, apoi trimisă ministrului Educaţiei, care ia decizia finală.

„În cursul acestei dimineţi comisia de experţi care a analizat sesizările referitoare la cele două persoane, respectiv domnul Tobă şi domnul Pandele, a analizat raportul pre-vot Consiliului General al CNATDCU. Concluzia experţilor este cea de plagiat, respectiv propune retragerea titlurilor de doctor", a declarat pentru gândul Mirabela Amarandei, purtătorul de cuvânt al Ministerului Educaţiei.
Decizia vine după ce o altă comisie de experţi ai CNATDCU, formată în majoritate din poliţişti sau oameni apropiaţi sistemului de poliţie, decisese că cei doi nu au plagiat.
De altfel, unul dintre cei trei experţi a fost el însuşi acuzat de plagiat - Marin Ţupulan de la Academia de Poliţie. Consiliul General al CNATDCU a respins însă cele două rapoarte care îi scotea curaţi pe Tobă şi Pandele şi a decis ca doctoratele lor să fie analizate de o nouă comisie, care a luat decizia de astăzi.
„Cele două rapoarte sunt incomplete, pe alocuri superficiale, argumentele prezentate nu sunt concludente şi din păcate au contradicţii care generează confuzii periculoase pentru etica cercetării ştiinţifice. De pildă, se recunoaşte că anumite pasaje, propoziţii sunt preluate din alte surse , dar nu sunt recunoascute ca plagiat. Pe urmă, unele concluzii pot să fie periculoase pentru buna funcţionare, cum îmi place mie să spun, a instituţiei doctoratului la noi în ţară”, declara atunci vicepreşedintele CNATDCU, Marius Andruh.
De altfel, şi Comisia de Etică a Universităţii de Apărare „Carol I”, unde Tobă şi-a dat doctoratul, a propus tot menţinerea titlului de doctor, fără să constate plagiatul. Comisia respectivă nu are un istoric performant în acest domeniu, neluând vreo poziţie în cazul mai multor doctorate demonstrate în presă ca fiind plagiate.
„Eu resping cu tărie toate aceste acuzaţii. Eu am respectat legea şi toate normele existente în momentul în care am elaborat teza de doctorat. Am respectat toate recomandările îndrumătorului de doctorat (...) Au fost spuse multe neadevăruri şi, chiar aş putea spune, multe calomnii", a declarat ministrul Petre Tobă, imediat după apariţia acuzaţiile, în cursul anului trecut.
Şi teza de doctorat a primarului din Voluntari, Florentin Pandele, a fost acuzată de plagiat, el fiind de asemenea, ca şi Tobă, doctor în ştiinţe militare, la Universitatea de Apărare.
Luni, Petre Tobă a depus la Parchetul General, o plângere penală împotriva membrilor Consiliului General al CNATDCU care au votat constituirea ultimei comisii tehnice în cazul doctoratului său, dar şi a membrilor acesteia din urmă şi acuză un posibil abuz în serviciu, au declarat surse judiciare.
Plângerea penală a fost înregistrată, luni, la Parchetul General şi este îndreptată împotriva celor care, din funcţiile de membri ai Consiliul General al Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU), au votat la începutul lunii septembrie ca preşedintele să numească o nouă comisie tehnică pentru analiza lucrării de doctorat în cazul Petre Tobă, cea de-a patra, respingând raportul de analiză a ultimei comisii tehnice în care se stipula că fostul ministru nu a plagiat în teza sa, au declarat surse judiciare pentru MEDIAFAX.
Aceleaşi surse precizează că plângerea fostului ministru vizează şi membrii celei de-a patra comisii tehnice, cei care la sfârşitul săptămânii trecute au decis că în teza de doctorat a lui Petre Tobă este vorba de un plagiat "masiv".
Din ultima comisie tehnică în cazul Petre Tobă, au făcut parte profesorul universitar doctor Adrian Miroiu (SNSPA), Zulean Marian, profesor universitar doctor la Universitatea din Bucureşti şi cercetatorul ştiinţific doctor Şerban Filip Cioculescu, de la Institutul pentru Studii Politice de Apărare şi Istorie Militară din Bucuresti, potrivit unor surse apropiate comisiei.
Potrivit surselor citate, fostul ministru de Interne vrea ca procurorii să cerceteze dacă s-au respectat prevederile legale şi dacă nu a fost comis un posibil abuz în serviciu referitor la modul în care a fost constituită cea de-a patra comisie tehnică.
Aceleaşi surse precizează că, în actuala legislaţie, nu ar fi stipulat cadru legal pentru constituirea unei noi comisii dacă oficialii Consiliului General CNATDCU nu sunt de acord cu verdictul dat de comisia anterioară.
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ