Consiliul Superior al Magistraturii îşi alege noua conducere

| 05 ian, 13:05

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) s-a reunit, marţi, pentru a-şi alege noua conducere. Pentru funcţia de preşedinte candidează judecătorul Mircea Aron, iar pentru vicepreşedinte, procurorul Luminiţa Palade.

Pe ordinea de zi a sedintei plenului CSM se afla si prezentarea raportul de activitate al institutiei pe anul 2015, in mandatul judecatorului Marius Tudose - presedinte si al procurorului Bogdan Gabor - vicepresedinte. La sedinta CSM a fost invitat si presedintele Klaus Iohannis, care, potrivit Constitutiei, prezideaza lucrarile Consiliului la care participa.

Candidatii pentru sefia CSM trebuie sa prezinte un proiect managerial care sa cuprinda viziunea acestora referitoare la gestionarea competentelor Consiliului si rezolvarea aspectelor legate de resursele umane din sistemul judiciar si proiectele aflate in derulare.

CSM are in componenta 19 membri: noua judecatori si cinci procurori alesi de magistrati in adunarile generale ale instantelor si parchetelor si validati de Senat, doi reprezentanti ai societatii civile alesi de Senat si trei membri de drept - ministrul Justitiei, presedintele ICCJ si procurorul general al Romaniei. Mandatul membrilor alesi este de sase ani, fara posibilitatea reinvestirii.

Potrivit Constitutiei si Legii 317/2004 privind CSM, Consiliul este condus de un presedinte, ajutat de un vicepresedinte, care fac parte din sectii diferite, pentru un mandat de un an, care nu poate fi reinnoit.

Presedintele si vicepresedintele CSM sunt alesi dintre cei 14 membri. Au dreptul sa candideze doar cei noua judecatori si cinci procurori alesi in adunarile generale ale instantelor si parchetelor. Nu pot candida la functiile de presedinte si vicepresedinte membrii de drept ai CSM: presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, procurorul general al Romaniei, ministrul Justitiei si reprezentantii societatii civile.

Conducerea CSM este aleasa prin votul membrilor plenului, iar daca presedintele este judecator, vicepresedintele trebuie sa fie procuror si invers.

 

 

Tag-uri: csm, magistrati
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
05 ian, 15:35
Daniel Popa
Oferta
Oameni dragi, este timpul sa lucrati de acasa prin contract legal intr-un proiect 100% romanesc. Domeniul, publicitate online pentru piata americana de carti electronice. Proiectul este lansat de curand, nu este necesara niciun fel de experienta! Asiguram suport si logistica in desfasurarea activitatii. Lucrati pe internet de oriunde doriti dumneavoastra. Principala atributie este mentinerea unei evidente a ofertelor prospectante si actualizate zilnic. Oferim sanse reale de avansare in cariera! Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal, cu posibilitatea unor bonusuri substantiale. Se lucreaza part-time (in timpul liber) sau full-time, la alegere. Programul de lucru este flexibil. Cerem seriozitate maxima si dorinta de a invata ceva absolut nou si de viitor. Cerem cunostinte minime de operare pe internet, de lucru cu fisiere word si pdf si navigare online. Cand doresti cu cea mai mare seriozitate detaliile afacerii, cere informatii la adresa de email: [email protected]

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ