Inspecţia Judiciară s-a autosesizat în cazul eliberării din arest a lui Piedone

| 12 noi, 10:50

Inspecția Judiciară s-a sesizat din oficiu pentru verificări în cazul judecătorului Constantin Luchian Constantinescu, de la Curtea de Apel București, care a decis eliberarea din arestul preventiv a fostului edil Cristian Popescu-Piedone și a celor două funcționare ale Primăriei sectorului 4.

Având în vedere relatările recente din mass media, Inspecţia Judiciară s-a sesizat din oficiu, la data de 12 noiembrie 2015, cu privire la posibile abateri disciplinare în legătură cu modul în care Curtea de Apel Bucureşti a instrumentat şi soluţionat, în data de 11.11.2015, cauza având ca obiect măsuri preventive.

Lucrarea a fost înregistrată distinct la Direcţia de inspecţie judiciară pentru judecători şi Direcţia de inspecţie judiciară pentru procurori, se precizează într-un comunicat de presă

Verificările prealabile urmează a fi efectuate în conformitate cu dispoziţiile art.45 alin.2,3 şi 4 lit. b din Legea nr.317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii,  republicată şi ale art.12-19 din Regulamentul privind normele pentru efectuarea lucrărilor de inspecţie de către Inspecţia Judiciară.

Citeşte şi: Cristian Popescu Piedone, ELIBERAT. Decizia este DEFINITIVĂ

 

Etapa verificărilor prealabile este o etapă premergătoare cercetării disciplinare,  competenţa Inspecţiei Judiciare fiind, potrivit prevederilor art. 45 alin. (3) şi (4) din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicată, „de a stabili dacă există indiciile săvârşirii de către magistraţi a unei abateri disciplinare şi de a se pronunţa după caz, în funcţie de rezultatul verificărilor”.

Magistrații Curții de Apel București  (CAB) au decis, miercuri, 11 noiembrie, să accepte contestația înaintată de fostul primar al Sectorului 4, Cristian Popescu-Piedone, împotriva arestării preventive, decizia luată de Tribunalul București în data de 7 noiembrie. CAB le-a eliberat, tot miercuri, și pe cele două funcționare de la Serviciul autorizări comerciale, acuzate de complicitate la abuz în serviciu în dosarul Colectiv.

Piedone a fost arestat preventiv pe 7 noiembrie, în urma unei decizii a Tribunalului București. Împreună cu el au fost arestate și două funcționare din Primăria sectorului 4 — Aurelia Iofciu, șef Serviciu autorizări comerciale, și Luminița Larisa Ganea, funcționar în cadrul aceluiași serviciu, ambele fiind acuzate de complicitate la abuz în serviciu.

În cadrul procesului de la Tribunalul București, Piedone le-a cerut judecătorilor să nu fie arestat, deoarece are probleme cu sănătatea (afecțiuni cardiace). De asemenea, avocații au susținut că fostul primar este nevinovat, deoarece el a semnat doar formal autorizația de funcționare în cazul clubului Colectiv, iar responsabilitatea verificării documentației ar aparține subordonaților săi.

Potrivit DNA, în calitate de primar, Piedone și-a îndeplinit în mod defectuos atribuțiile de serviciu, constând în încălcarea dispozițiilor legale privind apărarea împotriva incendiilor, prin aceea că a emis acordul de funcționare 3909/14.01.2015 și autorizația de funcționare 369/14.01.2015 necesare desfășurării activității de către SC Colectiv Club SRL, la punctul de lucru din strada Tăbăcarilor nr 7, sector 4 București.

Prin aceasta, Piedone a cauzat vătămarea drepturilor și intereselor legitime ale unor persoane fizice și ale Primăriei, în urma cărora reprezentanții SC Colectiv Club, care au putut desfășura activități de alimentație publică, au obținut un folos necuvenit în cuantum de 62.298 lei.

Procurorii susțin că, pentru a autoriza funcționarea, Cristian Popescu Piedone a emis cele două acte administrative prin atestarea unor împrejurări necorespunzătoare adevărului, în sensul că SC Colectiv Club SRL ar fi îndeplinit cerințele legale necesare avizării.

În același timp, cele două funcționare din Primărie, Aurelia Iofciu și Luminița Ganea, l-au sprijinit pe primar în emiterea celor două acte administrative, cu încălcarea dispozițiilor legale și prin atestarea unor împrejurări necorespunzătoare adevărului, în sensul că cea din urmă le-a întocmit, iar prima le-a avizat.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

0 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ