Constantin: Ar putea fi reziliate multe proiecte pe fonduri europene

| 16 mai, 2013

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat că există riscul ca multe dintre proiectele contractate din fonduri europene să fie reziliate, dacă beneficiarii nu au cel puţin o rambursare până în luna septembrie a acestui an.

"Toate proiectele contractate trebuie să aibă cel puţin o rambursare până în luna septembrie, altfel le vom rezilia. Anul trecut când am fost numit ministru am găsit proiecte de 800 de milioane de euro care nu începuseră derularea şi care erau în pericol de a depăşi termenul până la care să înceapă prima rambursare, fiind în situaţia de a le rezilia. Multe dintre ele chiar au fost reziliate, iar în aceste zile mai studiem", a spus Constantin, citat de Agerpres. 

Ministrul a adăugat că se întâmplă asta şi din cauza diminuării capacităţii de evaluare a proiectelor la cele două agenţii de plăţi.

"Funcţionarii care evaluează proiecte sunt tot mai puţini. În 2010 s-a diminuat cu 10% personalul din agenţii, APIA şi APDRP şi de asemenea şi capacitatea de a evalua proiecte. Dacă vrem să punem o prioritate pe accesarea fondurilor europene trebuie să vorbim de întărirea capacităţii de evaluare a proiectelor respective. Astăzi, poate de aceea avem proiecte întârziate pentru că nu mai avem acel număr de personal. Pot spune că eforturile pe care le fac, sigur nu toţi funcţionarii, dar cel puţin aceea din agenţiile de plăţi sunt enorme", a mai spus Constantin.

Până în prezent, România a atras aproape 5 miliarde de euro din fondurile europene alocate prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR), bani care au intrat efectiv în conturile beneficiarilor şi care au fost rambursaţi de Comisia Europeană.

Până la sfârşitul lunii aprilie au fost solicitate fonduri europene pentru proiecte de investiţii în valoare de 17,92 miliarde de euro, proiectele conforme depuse apropiindu-se de cifra de 141.000 de proiecte. Fonduri totale angajate prin PNDR pentru dezvoltarea mediului rural se ridică la 5,21 miliarde de euro, iar proiecte contractate pentru finanţare cu fonduri europene la 65.193. Totodată, în conturile beneficiarilor au intrat 4,94 miliarde de euro, din care 2,78 miliarde pe proiecte de investiţii şi 2,16 miliarde de euro pe plăţi compensatorii efectuate de APDRP.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ