Producătorii de vinuri din România sunt singurii care au accesat integral toate fondurile europene

| 04 iun, 2013

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, adeclarat că producătorii de vin din România au accesat integral fondurile europene, în ultimii cinci ani, prin Programul Naţional Suport, însumând 42 milioane de euro în fiecare an. Anunţul a fost făcut luni în deschiderea celui de-al 36-lea Congres al Viei şi Vinului care se desfăşoară la Bucureşti.

Majoritatea fondurilor europene atrase au fost folosite pentru replantarea a circa 19.700 de hectare, care au fost cultivate cu viţă-de-vie de soi nobil, potrivit Gândul.info.

Viticultura este singurul domeniu de activitate din România care a reuşit să acceseze integral fondurile europene disponibile, susţine Ovidiu Gheorghe, directorul Patronatului Naţional al Viei şi Vinului (PNVV).

"Deja a fost cheltuită şi suma de 42,1 milioane de euro aferentă anului 2013", potrivit informaţiilor furnizate de Ovidiu Gheorghe, directorul Patronatului Naţional al Viei şi Vinului (PNVV).

Peste 90% din această sumă a fost folosită pentru restructurarea/reconversiea plantaţiilor viticole.

"Inclusiv banii pentru 2013 au fost cheltuiţi. Deja intrăm pe un deficit, pentru programul din 2014-2018. Au fost 42,1 milioane de euro în fiecare din ultimii cinci ani, care au fost integral accesaţi. Au fost vizate patru măsuri. Patronatul Vinului a solicitat la Bruxelles o suplimentare a fondurilor europene", a declarat Ovidiu Gheorghe.

Şi ministrul Daniel Constantin vrea ca acest program să continue în România până în 2018. El a precizat că România se află în negocieri cu Comisia Europeană pentru suplimentarea cu 5-6 milioane de euro pe an a fondurilor alocate sectorului de reconversie şi replantare la vie.

Acesta mai spune că producătorii au investit foarte mult în cramele din România. "Cu precădere cramele mai micuţe şi-au dezvoltat vinuri de calitate, chiar dacă cantitativ nu sunt dezvoltaţi atât de mult. Din punct de vedere al calităţii, cred că am făcut un progres important. Astăzi avem cel puţin 15 vinuri româneşti care fac faţă oricărei competiţii la nivel european", a spus ministrul.

Piata vinurilor din România în 2012 este estimată de patronatul din domeniu la circa 350 de milioane de euro. China, Rusia şi SUA rămân principalele pieţe de export pentru vinurile româneşti.

Cu ocazia celui de-al 36-lea Congres al Viei şi Vinului care se desfăşoară la Bucureşti în perioada 2-7 iunie şi unde participă circa 500 - 600 de reprezentanţi din 55 de ţări, Bucureştiul devine capitala mondială a vinului, în opinia ministrului Agriculturii.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ