Constantin: Vom face bilanţul secetei în luna septembrie. Despăgubiri vor fi date din acest an

| 25 aug, 16:49

Situaţia privind pierderile înregistrate în agricultură din cauza secetei va fi definitivată în luna septembrie, iar o parte din despăgubiri vor fi acordate încă din acest an, a declarat, marţi, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, potrivit Agerpres.

 

"Vom definitiva în luna septembrie situaţia la nivel naţional în privinţa pierderilor, după care vom notifica Comisia Europeană. Am început deja discuţiile şi conform regulamentelor europene există o singură posibilitate şi anume să compensăm pierderea de venit pe care au înregistrat-o fermierii în acest an comparativ cu media ultimilor trei ani. Vom încerca încă din anul 2015 să venim cu o parte din aceste despăgubiri urmând a le definitiva până în primăvara anului viitor", a subliniat şeful MADR.

Acesta a precizat că încă nu a fost stabilit niciun procent pe partea de despăgubiri, însă cu siguranţă, într-un anumit procent, toţi cei care au suferit pierderi vor primi despăgubiri la nivel naţional.

Ministrul a reiterat că pentru a preîntâmpina astfel de situaţii singura soluţie este reabilitarea sistemului de irigaţii, însă nu exclude şi utilizarea altor sisteme precum folosirea apei din bazinele de colectare existente la barajele pentru energie sau chiar apa din pânza freatică.

"După ce vom termina acest program de reabilitare a infrastructurii principale de irigaţii, unde sper să avem acordul tuturor partidelor politice, să putem să irigăm în România 1,5 milioane de hectare şi astfel vom limita eventualele pierderi. Mai mult, în paralel, cu aceste sisteme care au fost construite în anii '69-'70, ne gândim şi la altele precum rezerva de apă din bazinele de colectare existente astăzi la acele baraje pentru energie şi pentru alimentarea oraşelor, iar acolo unde nu avem sursa importantă de apă, să putem să irigăm şi din aceste bazine. De asemenea, am ridicat o problemă şi vrem să avem o discuţie serioasă cu Ministerul Mediului, în ceea ce priveşte folosirea apei din pânza freatică, pentru că acum nu se poate", a mai spus Daniel Constantin.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ