Consumatorii români au la dispoziție "Monitorul Prețurilor", începând de joi; platforma conține 128 de produse alimentare

| 24 noi, 11:45

Românii pot accesa, începând de joi, "Monitorul prețurilor", platforma care oferă posibilitatea cumpărătorilor să compare tarifele la produse alimentare de bază comercializate de către retaileri.

În primă fază, platforma va fi testată timp de un an numai la nivelul municipiului București și în județul Ilfov, iar ulterior aceasta va fi lansată și pentru magazinele din țară.

"Lansăm astăzi un sistem de monitorizare a prețurilor la alimente, o variantă pilot care cuprinde 128 de produse, împărțite în 64 de categorii de produse, câte două produse pe categorie. Instrumentul e gândit să ajute consumatorii să afle prețul corect al coșului de consum la produse de bază. Platforma o privim ca pe un avantaj pentru consumatori și sperăm ca asta să intensifice concurența între lanțurile de magazine care sunt participante. Avem situația fericită că sunt mai multe lanțuri de magazine prezente în România, decât există la nivelul Uniunii Europene, iar asta generează o concurență mare. Zona alimentară este mai complicată, pentru că vorbim despre foarte mulți actori și foarte multe produse. La proiect s-a lucrat pe bază de voluntariat, deci nu este un instrument care obligă companiile să participe. Sunt câteva companii care nu au intrat în proiect, dar sperăm să facă acest lucru, la un moment dat. Pe viitor, vrem să dinamizăm acest comparator pe piața de benzină, a combustibililor. De asemenea, un instrument similar pe asigurările de viață. Este o abordare mai largă a noastră care corespunde tendinței la nivel european. Participanții la proiect s-au angajat să actualizeze prețurile o dată pe săptămână sau chiar mai des, iar interesul este al lor', a subliniat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.

La rândul său, Bogdan Pandelică, președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a precizat că, în urma finalizării acestui proiect, consumatorul român va fi cel mai câștigat, iar nivelul de încredere dintre retaileri și cumpărători va crește considerabil.

"Un proiect care sperăm să fie de succes. Sprijinul vine pentru consumatorul român în sensul că el va avea acces la o informare corectă privind prețurile și să ia cea mai bună decizie. Proiectul fac parte din obiectivul urmărit și la nivelul Uniunii Europene. Acum 20 de ani am încercat să inițiem un astfel de proiect, când nu existau retailerii de azi, ci doar Alimentara. A fost un proiect extrem de greu și logistica era foarte dificilă. Am renunțat la acel proiect după câteva luni de zile. Azi, însă, logistica există și comunicarea este mult mai mare. Va crește gradul de încredere între consumator și retailer și gradul de încredere într-o relație transparentă ce va duce la o dinamică mult mai corectă a economiei. Față de acest proiect, aș avea câteva sugestii. Prima ar fi dacă s-ar putea ține cont de promoțiile marilor retaileri, apoi să se precizeze dacă este vorba despre un produs proaspăt sau congelat și, nu în ultimul rând, să fie introdus pe platformă un link care să redirecționeze consumatorul către ANPC, pentru ca acesta să poată transmite nemulțumirile legate de produse. După acest proiect, va exista și platformă care va veni în sprijinul clienților pe servicii financiar-bancare. Toți acești pași vin în sprijinul consumatorilor români", a afirmat Pandelică.

De asemenea, Florin Căpățână, vicepreședintele Asociației Marilor Rețele Comerciale din România (AMRCR) consideră că noul instrument de comparație a prețurilor este unul util pentru consumatorul român.

"Un astfel de monitor al prețurilor îl considerăm foarte util pentru consumator. A durat mult, dar iată că a ieșit un proiect bun la care s-a muncit foarte mult. Vreau să le mulțumesc celor de la GS 1 și de la Nielsen, care au venit cu expertiza lor și să ne arate acele categorii care sunt obligatorii într-un coș zilnic de cumpărături. Acest proiect s-a făcut numai pe bază de voluntariat", a menționat Căpățână.

"Monitorul Prețurilor" este un proiect pilot care, pentru început, este accesibil pentru București și Ilfov, oferind prețurile pentru 128 de produse, împărțite în 64 de categorii. Platforma, gestionată de Consiliul Concurenței, este realizată cu sprijinul Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), al companiei de cercetări de piață Nielsen, al asociației GS1 și al retailerilor. 


Lista de produse este una reprezentativă pentru coșul săptămânal de consum și a fost stabilită împreună cu compania AC Nielsen România, pe baza expertizei acesteia în studierea pieței. Datele privind produsele și prețurile sunt transmise electronic de retailerii participanți implicați în proiect, respectiv: Mega Image, Lidl, Kaufland, Selgros, Carrefour, Penny și Profi. Consumatorii pot accesa platforma pe adresa www.monitorulpreturilor.info.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ