Corlăţean, despre tânărul rom bătut în Franţa: Aşteptăm acţiuni concrete din partea autorităţilor franceze

| 18 iun, 2014

Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, a salutat, miercuri, declaraţiile 'la cel mai înalt nivel politic' de la Paris în cazul adolescentului român de etnie romă bătut în Franţa, dar a precizat că dincolo de aceste declaraţii aşteaptă 'acţiuni concrete'.

"Eu am salutat la Bucureşti declaraţiile la cel mai înalt nivel politic de la Paris, dar aşteptăm, dincolo de aceste declaraţii politice care au condamnat această faptă abominabilă, aşteptăm acţiuni concrete şi pedepsirea celor vinovaţi. Ceea ce este valabil faţă de România atunci când vorbim de necesitatea respectării unor drepturi şi libertăţi fundamentale este la fel de valabil şi pentru statele cu mai vechi democraţii din vestul Europei, inclusiv pentru Franţa", a spus Corlăţean.

În opinia sa, o responsabilitate pentru actele de violenţă împotriva cetăţenilor din estul Europei o are şi retorica extremistă a unor politicieni occidentali.

'Vom vedea ce va spune ancheta, dar există o suspiciune foarte serioasă că acest tip de acte de violenţă împotriva unor cetăţeni din Europa centrală şi de est, inclusiv români, care nu sunt singulare, aceste acţiuni au într-o anumită măsură şi o explicaţie care decurge din retorica politică xenofobă, populistă şi nu o dată rasistă din partea unor politicieni din statele europene', a susţinut şeful diplomaţiei române.


În contextul unei dezbateri privind aniversarea 20 de ani de la asocierea României la Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, Corlăţean a arătat că prevederile acestui document trebuie respectate atât de statele din centrul şi estul Europei, cât şi de democraţiile europene consolidate.

'Chiar azi când se împlinesc 20 de ani de la intrarea în vigoare a Convenţiei Europene a Drepturilor şi Libertăţilor Fundamentale ale Omului faţă de România, trebuie să spunem foarte clar că aceste exigenţe de respectare a drepturilor fundamentale ale omului începând cu dreptul la viaţă - articolul 2 din Convenţia Europeană - exigenţele trebuie respectate de toate statele părţi la Convenţia Europeană, inclusiv de Franţa', a subliniat Corlăţean.

Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, a participat, miercuri, la conferinţa aniversară 'România şi Convenţia Europeană a Drepturilor Omului - 20 de ani', organizată de Camera Deputaţilor.

Un adolescent rom se află în comă într-un spital din Paris după ce a fost bătut de 12 persoane care îl suspectau că este autorul unui furt dintr-o locuinţă, a relatat marţi AFP.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ