Damian Drăghici în The Guardian: Nu înţeleg de ce romii sunt atât de stigmatizaţi

| 22 iun, 2014

Europarlamentarul român de etnie romă Damian Drăghici a acuzat 'discursurile urii ale unora precum Marine Le Pen, ale Frontului Naţional, şi chiar ale lui Nigel Farage', pe care le consideră vinovate pentru că provoacă teamă şi discriminare, într-o declaraţie citată duminică de cotidianul britanic The Guardian, care a publicat un amplu material despre 'cazul Darius', adolescentul rom linşat acum o săptămână în Franţa.

"Nu înţeleg de ce romii sunt atât de stigmatizaţi peste tot pe unde merg. Suntem oameni, ca toţi ceilalţi; avem nevoie şi noi să dormim, să ne alimentăm, să muncim şi să trăim... Cerem oare prea mult?', s-a întrebat senatorul UNPR.

Europarlamentarul român spune că poliţia trebuie să-i găsească pe cei care l-au atacat pe Darius şi să-i pedepsească. 'Iar ţările europene trebuie să dea dovadă de mai multă solidaritate împotriva acestui tip de extremism, altfel, Doamne fereşte, vom vedea lucruri şi mai grave în viitor', a spus Drăghici.


The Guardian remarcă faptul că atacul asupra adolescentului rom a scos la iveală tensiunile etnice din Franţa şi aminteşte că, la câteva ore după ce tânărul Darius a fost luat pe sus, bătut crunt şi abandonat mai mult mort decât viu într-un cărucior de supermarket pentru că era bănuit că ar fi furat dintr-o locuinţă, familia lui s-a făcut nevăzută. Pe când Darius zăcea conectat la aparate într-un spital din Paris, perspectiva ca prea mulţi poliţişti să pună prea multe întrebări i-a făcut pe zeci de romi din localitatea Pierrefitte-sur-Seine, situată în suburbiile Parisului, unde se instalase şi Darius cu familia lui, să-şi facă urgent bagajele şi să se îndrepte către o altă văgăună întunecoasă şi mizeră unde să se poată ascundă în timpul zilei.

În departamentul Seine-Saint-Denis, o pleiadă de suburbii muncitoreşti afectate grav de şomaj, îşi duc zilele în Pierrefitte-sur-Seine cei mai săraci dintre săraci. Aici, unde 35% din populaţie trăieşte la limita sau sub pragul de sărăcie, şomajul este de circa 33%, o treime din populaţie s-a născut în afara Franţei, violenţa este ceva de la sine înţeles şi există sentimentul că Darius a primit ce-a meritat. Ideea că un adolescent care n-avea nimic ar fi putut încerca să fure de la alţii care aveau ceva mai mult a provocat un resentiment puternic. 'Sunt în acelaşi rahat ca şi noi, dar fură fără ruşine tot ce le pică în mână', a declarat unul dintre rezidenţi pentru ziarul citat.

Deşi politicienii francezi, în frunte cu preşedintele François Hollande, au denunţat atacul împotriva lui Darius, mulţi dintre cei care lucrează cu comunitatea romă spun că atacul este consecinţa unei atmosfere 'toxice' de stigmatizare a acestui grup etnic în Franţa.

'Oamenii sunt bucuroşi că Europa se deschide, astfel încât capitalul şi oamenii să circule liber. Apoi se şochează şi se îngrozesc că, ce să vezi, şi sărăcia circulă liber', a declarat pentru cotidianul britanic Ramona Străchinaru, de la organizaţia Association Logement Jeunes 93, care ajută familiile de romi şi pe tinerii romi să aibă acces la case, locuri de muncă şi educaţie.

Totuşi, scrie The Guardian, o primărie din zona Seine-Saint-Denis pune în aplicare politici proactive pentru a-i muta pe romi din cocioabe şi din tabere improvizate în case ale primăriei şi pentru a-i trimite la şcoală pe copiii romi. 'Chestiunea romilor este ca un cartof fierbinte; toată lumea încearcă să paseze problema în altă parte. Ceea ce facem noi este ca o picătură într-un ocean, dar trebuie să ne comportăm şi să acţionăm cu oarecare compasiune. E greu să vinzi acest lucru electoratului şi e costisitor. Este un risc politic, dar primarul şi politicienii noştri au avut curajul să şi-l asume pentru că aşa e corect, singurul lucru care trebuie făcut', a explicat Nassima Kleit, asistentă a primarului comunist Pascal Beaudet din Aubervilliers, cunoscut drept 'centura roşie' a Parisului, unul dintre ultimele bastioane ale comunismului din Franţa.

Ea atrage totuşi atenţia că această chestiune are nevoie de o soluţie politică la nivel naţional. 'Romii vin din altă ţară europeană şi au tot dreptul să fie aici şi ar trebui să aibă dreptul să trăiască în condiţii decente, la fel ca toată lumea. Nu putem rezolva problema pe cont propriu', spune ea.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

3 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
23 iun, 2014
Sciara Luminita
Damian Draghici
Ar trebui impuscat Damian Dtaghici. a furat 1 milion de euro. cu. dosaru. frauda bancara Implicati.Blaga Rossenberg. Ponta e de mare ras ce. dracu cauta drogatu deDraghici in Politica Parintii si el. sant criminali. nebuni. date dracu cu neamu lu tactu de drogati pungasii si homo
23 iun, 2014
Fane Boss
FORTZA TIGANII MEIIIIIII, suntem cei mai jmekeri pe lumea asta, se stieeeee!!! suntem abili ca pestii in apa, ungem pe cine trebuie si iesim deasupra! ;) viitorul e al nostru fratii mei, indiferent ce zic viermii astia agitati pe unde apuca (dau bule mule cea daca). Pa fraierilor, emigrati deaici ca aici va fi tara noastra. Acuma e vremea masculilor alpha si cu tupeu, voi astia cuminti stati dreq cuminti si lasati internetul ca maine tre sa va treziti dimineata sa mergeti la servici ;)
23 iun, 2014
alexandri
tiganii
D-l Draghici

Probabil ce fac tiganii??? Ce va minunati atat?

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ