Corlăţean: Există un angajament politic clar al României în ceea ce priveşte prezenţa în Afghanistan

| 23 apr, 2013

Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, a declarat, marţi, la Bruxelles că participarea României la misiunea de instruire a forţelor afgane de securitate după 2014 vor fi stabilite anul viitor, dar în ţara noastră există un angajament politic clar de a menţine o prezenţă militară până spre sfârşitul lui 2014 şi respectiv de a participa după 2014 la viitoarea misiune NATO de instruire, consiliere şi asistenţă.

Întrebat dacă s-a luat o decizie privind participarea României la misiunea de instruire post-2014, şeful diplomaţiei române a afirmat că subiectul a fost discutat anterior la nivelul structurilor de securitate naţională, anunţă Agerpress.

"Bineînţeles, anul viitor va trebui să batem în cuie această participare, pentru că implică un angajament bugetar la nivelul orizontului anului 2015, dar există un angajament politic clar, indiferent de culoarea guvernării în România, de a ne menţine angajamentele pe de o parte până la sfârşitul lui 2014 şi pe de alta de a continua prezenţa în această formulă revizuită. Mai departe, anul 2014 va fi un vârf de sarcină pentru angajamentul României în Afganistan pentru că, am spus, vom rămâne până la sfârşitul anului cu o parte semnificativă a militarilor români. Separat, pas cu pas, va fi un proces de repatriere a trupelor şi a mijloacelor alocate ISAF", a afirmat Corlăţean.

Titus Corlăţean a mai menţionat că disponibilitatea deja anunţată a României de a face parte din viitoarea misiune NATO de instruire, consiliere şi asistenţă pentru forţele de securitate afgană, depinde de două condiţii, respectiv fundamentarea unei baze legale solide şi convenirea unui acord privind statutul forţelor NATO în Afganistan, aşa-numitul SOFA.

Ministrul român al afacerilor externe a făcut aceste declaraţii, astăzi, la Bruxelles, după reuniunea miniştrilor de externe din statele NATO.

Tag-uri:
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ