Corlăţean: Toţi pierdem din amânarea aderării la Schengen - români, francezi, nemţi

| 13 dec, 2013

Amânarea aderării la spaţiul Schengen provoacă pierderi atât pentru România, cât şi pentru francezi, nemţi, olandezi, reprezentanţi ai statelor care desfăşoară o activitate economică în ţara noastră, a declarat vineri ministrul de Externe, Titus Corlăţean, într-un interviu la postul de radio France Inter.

'Libertatea de circulaţie, care este o valoare fundamentală a UE, există. A început să existe pentru noi după 1 ianuarie 2007. Amestecăm destul de frecvent două lucruri total diferite. Imigraţia ilegală provenind din exteriorul UE este complet diferită de libertatea de circulaţie în interiorul UE. Ne-am făcut toată treaba. Am alocat peste un miliard de euro pentru securizarea frontierei, care funcţionează. Vă propun să luaţi toate rapoartele agenţiei europene Frontex pentru a vedea că 95% din imigraţia ilegală provine de la frontiera de sud, nu de la cea de est. Noi toţi, noi, românii, voi, francezii, nemţii, olandezii, care au o activitate economică importantă în această ţară, noi pierdem din punct de vedere economic din cauza acestei decizii privind aderarea la Schengen', a afirmat Corlăţean, întrebat cum percepe amânarea accesului în spaţiul de liberă circulaţie.

El a adăugat că România s-a schimbat mult în bine pe parcursul ultimelor două decenii, admiţând, în acelaşi timp, că 'mai sunt multe de făcut'.

'Nu suntem perfecţi, dar România de astăzi este cu totul diferită de România de acum 20 de ani, 15 ani. (...) Vrem ca lucrurile să se amelioreze mai repede, dar efectiv am făcut progrese. Mai sunt multe de făcut, dar apartenenţa la familia europeană e o chestiune specială: am reparat o pagină a istoriei care a fost foarte dureroasă pentru noi, pentru români, ca şi pentru bulgari, pentru unguri, pentru cehi, slovaci şi pentru polonezi. A fost o chestiune legitimă', a spus Corlăţean.

În privinţa absorbţiei fondurilor europene, el arătat că România a înregistrat progrese în cursul acestui an, după o perioadă în care a avut o rată scăzută şi din cauza slabei pregătiri în domeniu.

'Ne-am început traseul european după 1 ianuarie 2007 de o manieră mai dificilă în comparaţie cu alţii. Nu vreau să critic alte guverne, dar nu eram foarte bine pregătiţi, după semnarea Tratatului de aderare, de momentul aderării efective după ratificare. De aceea, acest domeniu al fondurilor structurale, absorbţia, n-a evoluat bine în primii ani', a susţinut Corlăţean.

El a vorbit şi despre problema romilor, punctând că este nevoie de o autoritate europeană pentru gestionarea acestei chestiuni. 'Trebuie să avem o structură instituţională care să coordoneze aceste eforturi. Nu există o agenţie europeană pentru problema romilor. Poate ne gândim pe viitor să realizăm acest lucru', a spus Corlăţean.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

3 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
16 dec, 2013
briciu
amanarea
se datoreaza acestui mega partid USL
ce au construit altii in ani de zile voi a-ti distrus in cateva luni !!
USL= MIZERIE
15 dec, 2013
ALIN
ESTE SIMPLU: intrati pe link-ul de mai jos si inscrieti-va,e gratis,iar apoi spor la profit!
ESTE SIMPLU: intrati pe link-ul de mai jos si inscrieti-va,e gratis,iar apoi spor la profit!
14 dec, 2013
enneea
O ROMANIE SI UN POPOR DISTRUS ..O DICTATURA ..
NOUA ROMANILOR NU CRED CA MAI AVEM NEVOIE DE VIZE .. BANI EUROPENI .NU ATI FACUT NIMIUC ..PT //TARA .. TARA CU ECONOMIA E DISTRUSA . ROMANI SUNT SARACI CA SA MAI DOREASCA VIZE .POATE PT..DOMNIILE VOASTRE .. CA AVETI MILIOANE SALARIU .ATI INTREBAT ROMANI .DACA MAI VOR .VIZE SCHENGEN ..............DE FAPT .AR TREBUI SA DATI DE MUNCA POPORULUI .IN TARA .. SA CONSTRUITI ROMANIA SA O ZUGRAVITI .NU SA O DISTRUGETI ..SA O VINDETI PE BUCATI . RUSINE ..24 DE ANI DE MINCIUNA SI SARACIE

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ