CORUPŢIE la nivel înalt în TENIS, potrivit unei anchete BBC

| 18 ian, 11:57

Corpul de Integritate în Tenis (TIU) a primit în mod repetat, în ultimii zece ani, plângeri cu privire la 16 jucători din top 50, printre aceştia numărându-se şi opt sportivi care participă la actuala ediţie a turneului Australian Open, primul Grand Slam al anului, susţine BBC.

Potrivit sursei citate, care a realizat o investigaţie împreună cu Buzzfeed, emisiunea cu privire la această situaţie urmând să fie difuzată marţi de BBC, suspiciunile sunt legate inclusiv de meciuri de la Wimbledon.

"În ultimul deceniu 16 jucători care au făcut parte din top 50 au fost raportaţi în mod repetat la Tennis Integrity Unit, fiind suspectaţi că au aranjat meciuri. Tuturor jucătorilor, între care se numără şi câştigători ai unor trofee de Grand Slam, li s-a permis să concureze în continuare", notează bbc.com.

BBC şi Buzzfeed susţin că au intrat în posesia unor documente ce datează din 2007, în care se arată "suspiciunile cu privire la aranjarea unor meciuri la cel mai înalt nivel al tenisului masculin mondial, inclusiv la Wimbledon". "Opt dintre jucătorii raportaţi în mod repetat în ultimii zece ani urmează să evolueze la Australian Open", a scris bbc.com în noaptea de duminică spre luni.

Potrivit sursei citate, totul a pornit de la investigarea unor suspiciuni cu privire la un meci între Nikolai Davidenko şi Martin Vassalo Arguello. "Cei doi nu au fost găsiţi vinovaţi de vreo încălcare a regulamentelor, dar investigaţia s-a extins, ajungându-se la cercetarea unei reţele de pariori legată de jucători de top".

BBC menţionează că în urma anchetei s-au descoperit că reţele de pariori din Rusia şi Italia au câştigat sute de mii de lire sterline din pariurile pe meciuri suspectate că ar fi fost aranjate. Trei dintre meciuri s-au disputat la Wimbledon.

"Într-un raport confidenţial din 2008 al autorităţilor din tenis anchetatorii scriau că 28 de jucători implicaţi în meciuri suspectate ar trebui să fie investigaţi, dar nu s-a mai întâmplat nimic. În tenis s-a introdus un nou cod anticorupţie în 2009, dar după consultarea unor specialişti s-a aflat că nu se putea acţiona în privinţa încălcărilor anterioare (...) În anii ce au urmat, la TIU au ajuns în mod repetat alerte cu privire la o treime din aceşti jucători. Niciunul nu a fost sancţionat", adaugă bbc.com.

Preşedintele ATP, Chris Kermode, a declarat că toate informaţiile care ajung la Corpul de Integritate în Tenis sunt analizate corespunzător şi că în cazul în care există dovezi acestea nu sunt ignorate. "Nu este adevărat că ignorăm dovezi. Ceea ce se întâmplă este că informaţiile sunt date Corpului de Integritate în Tenis şi cei de acolo trebuie să găsească dovezi. Este o mare diferenţă între informaţii şi dovezi. Fiecare informaţie primită de Tennis Integrity Unit este analizată corespunzător. Tratăm situaţia cu serozitate. Datoria TIU este să elimine orice tentativă de aranjare de meciuri. Suntem conştienţi că astfel de situaţii există. Cred că există la un nivel extrem de mic şi vrem să acţionăm în cel mai bun mod posibil în această privinţă", a spus Kermode, conform theguardian.com.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ