Costurile de producţie ale sucursalelor Hidroelectrica, până la 409,774 lei/MWh

| 05 iun, 2013

Acţionarii Hidroelectrica au aprobat, în Adunarea Generală, strategia de restructurare administrativ-teritorială a societăţii, comasarea sucursalelor de la 13 la şapte fiind justificată şi de disproporţia constatată între costurile de producţie pe unitatea livrată, de la 73,14 lei/MWh la 409,774 lei/MWh, în 2012.

"Exista un raport disproporţionat între costurile de producţie ale Sucursalelor. Astfel, în 2012 - an caracterizat de o secetă extremă şi în care s-a înregistrat cea mai mică producţie hidro - de 12.065 TWh - costul de producţie a variat de la 73,14 lei/MWh (Porţile de Fier) la 409,74 lei/MWh înregistrat la Sucursala Haţeg", se arată într-un comunicat Hidroelectrica.

Costul mediu pe unitatea livrată în cursul anului trecut de către sucursalele Hidroelectrica a fost de 163,71 lei/MWh.

Potrivit administratorului judiciar Euro Insol, au fost constatate disfuncţionalităţi cauzate de separarea administrativă a unor capacităţi de producere aflate pe acelaşi curs de apă, cum este cazul râului Olt pe care sunt centralele a trei sucursale.

"Coordonarea corelată a programelor de exploatare şi a programelor de mentenanţă planificată va reduce pierderile energetice. Se estimează o reducere cu minimum 10% a pierderilor energetice în perioadă de retragere din exploatare în reparaţii planificate. Astfel, faţă de anul 2012 era posibilă o producţie suplimentară de energie electrică de minimum 20.000 MWh/ an", estimează Euro Insol.

O altă constatare a fost lipsa unei "structuri similare de mentenanţă", în prezent existând opt filiale Hidroserv care deservesc 13 sucursale. Prin realizarea unei suprapuneri a celor două structuri - de exploatare şi de mentenanţă - se vor optimiza atât costurile cu personalul cât şi costurile cu transportul personalului de mentenanţă la capacităţile de producţie deservite, conform planului de reorganizare.

"De asemenea, a fost identificat un număr de structuri administrative care nu sunt justificate de volumul specific de activitate (...). De exemplu, la sediul administrativ al sucursalei Haţeg, 83 salariaţi îşi desfăşoară activitatea pe o suprafaţă utilă de 4.300 metri pătraţi, cam de cinci ori mai mult decât prevederile în vigoare. Similar, la sucursala Slatina 70 de salariaţi ocupă 3.700 metri pătraţi, tot de circa cinci ori mai mult", se menţionează în comunicat.

Potrivit sursei citate, toate Sucursalele care vor fi desfiinţate şi transformate în Uzine beneficiază de spaţii excedentare - de cinci sau chiar de şase ori mai mari decât optimul necesar.

"Renunţarea la o serie de spaţii de birouri - supradimensionate, faţă de numărul de personal, relocarea acestuia în spaţii adecvate şi valorificarea acestora prin vânzare vor aduce un numerar estimat la 20 milioane euro", potrivit strategiei de restructurare a Hidroelectrica.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ