Creşte rigurozitatea la examenul de Bacalaureat

| 26 iul, 2013

În ciuda gurilor rele care încearcă să inducă opiniei publice mesajul că Ministerul Educaţiei este părtaş la frauda de la Bacalaureat, acţiunile autorităţilor dovedesc exact contrariul. Inspectorul general, Constantin Trăistaru, a anunţat că examenul de maturitate din sesiunea august - septembrie va fi organizat în Bucureşti doar în colegiile naţionale.

Trăistariu a precizat că printre liceele în care vor fi susţinute probele din toamnă sunt Sfântul Sava, Mihai Viteazul, Gheorghe Lazăr, Spiru Haret, Ion Neculce, I.L. Caragiale. Măsura va tăia din rădăcină cea mai mică tentativă de furt, şcolile amintite, crema învățământului preuniversitar bucureştean, se vor capacita la maxim pentru a nu-şi păta prestigiul.

Proiectul îndrăzneţ al diriguitorilor din învăţământ poate reprezenta, până la vindecarea totală a sistemului, singura soluţie pentru evitarea unor cazuri gen Bolintineanu. Inspectorul şef din capitală a dezvăluit că autorităţile iau în calcul organizarea examenului de maturitate exclusiv în centre de tradiţie, importante, unde nu planează suspiciunea de fraudă. În licee cu rezultate cel mult mediocre şi o reputaţie discutabilă metehnele sunt împământenite de ani de zile. Exemplul cel mai la îndemână este acelaşi Bolintineanu unde directorul Costica Vărzaru a condus unitatea timp de zece ani şi o mai conducea şi astăzi dacă nu interveneau instituţiile statului, dacă nu declanşau acţiunea “toleranţă zero împotriva fraudelor”. Şeful SRI a subliniat de câteva ori strânsa colaborare în acest caz cu ministrul Educaţiei.

Ministerul va termina complet curăţenia după plecarea acestor specimene din fruntea şcolilor, cazul Vărzaru nu este singular în ţară. Înaintea sesiunii iunie – iulie, autorităţile din educaţie au avertizat de nenumărate ori că era “las-o mă, că merge aşa” a apus odată cu instalarea noului Executiv. Deşi preveniţi, directorii sau preşedinţii din comisiile de examinare, obişnuiţi cu mici gheşefturi, n-au putut să-şi tempereze pornirile. Avem exemplul din Bucureşti plus alte cinci cazuri de fraudă în care a intervenit poliţia şi procuratura. Nota bene pentru MEN - patru dintre ele au fost semnalate de inspectoratele şcolare.

În liceele de elită din capitală, amintite la început, preocuparea factorilor de decizie a fost performanţa elevilor. Dacă ne referim numai la Sfântul Sava, emblema învăţământului modern românesc, în prezent liceul are cei mulţi olimpici la profilul Real (Mate-Info, Ştiinţele Naturii). Printre cei care au studiat aici: Nicolae Bălcescu, Constantin I. C. Brătianu, Gheorghe Lazăr, Regele Mihai, C. A. Rosetti, Tudor Arghezi, Henri Coandă sau Nicolae Iorga. Sunt doar câteva din personalităţile care au marcat istoria ţării. Dacă la Sava tradiţia este sfântă, există din fericire în capitală şi alte şcoli, fără o istorie îndelungată, dar care au performat la cel mai înalt nivel. Colegiul Tudor Vianu s-a specializat în informatică începând cu 1997, însă între timp produce olimpici pe bandă rulantă, iar mare parte din absolvenţi îşi continuă studiile în străinătate la universităţi de prestigiu.

Măsura adoptată de autorităţi va fi probabil contestată din “n” motive, dar argumentul unei noi fraude devine de râsul curcilor. Traseul pe care s-a angajat actuala conducere din educaţie are multe piedici, semnificative vor fi rezultatele finale. De salutat efortul şi preocuparea permanentă în găsirea celor mai potrivite soluţii.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
26 iul, 2013
cititor
"putina claritate pe care vreti s-o dati inapoi "din ce intelegeti Dvoastra,nu va scuza "multa limba de lemn" utilizata:
Mai recititi cuvintele folosite in ultimele doua propozitii si ganditi-va cat de bogat este totusi,lexicul limbii romane...,

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ