Crin Antonescu și PNL susțin introducerea impozitului progresiv

| 13 feb, 2014

Prin renunțarea liberalilor la cota unică nu se creează decât o situație foarte bună pentru România, deoarece ajută persoanele fizice defavorizate.

Pentru clarificarea controverselor generate recent de faptul că Ministerul Finanțelor Publice a publicat Strategia Fiscal Bugetară pentru perioada 2014 -2016, care prevede renunțarea la cota unică de 16% și introducerea impozitului diferențiat pe venitul salarial, cu cote diferențiate de 8%, 12% și 16%, este util să ținem cont de pozițiile liderilor PNL.

La data de 31 mai 2012, Crin Antonescu a subliniat faptul că în „filosofia, principiile şi formulele de impozitare negociate la nivelul USL” se regăsește introducerea pragurilor de 8% și 12%, cu un maxim de 16% - cea mai mare cotă de impozitare. Mai mult, măsura a fost susținută de Crin Antonescu în detrimentul cotei unice.

În mai 2011, într-o emisiune televizata, Crin Antonescu a subliniat că dacă PNL renunță la principiul cotei unice, nu înseamnă că “abandonează liberalismul”. Un plafon maxim de 16% pentru impozitare, într-un sistem de cotă regresivă pentru categoriile sociale cu venituri mici și foarte mici, este o măsură pe care Crin Antonescu o susține și o dorește aplicată.

Totodată, actualul ministru propus pentru Finanțe, Eugen Nicolăescu, a declarat miercuri cât se poate de clar, printr-un comunicat de presă, că introducerea impozitului diferențiat este o măsură asumată de USL și Partidul Național Liberal promovează astfel ca politică publică scăderea fiscalității.

Reducerea CAS cu 5 puncte procentuale din iulie 2014 și revizuirea bazei impozabile pentru impozitele pe proprietate, în funcție de destinația proprietății și nu în funcție de statutul juridic al proprietarului, sunt puncte foarte importante regăsite în strategia fiscală a Guvernului.

Strategia fiscal-bugetară a USL, postată pe site-ul Ministerului Finanțelor și aprobată de Guvern și Parlament, prevede la capitolul „Tendințe ale principalelor taxe și impozite pe orizontul 2014-2017” intenția de a introduce impozitul diferențiat stabilit pe grile de profit și reducerea semnificativă a CAS în scopul realizării unui impact bugetar neutru.

Totodată, măsura introducerii impozitului diferențiat pe venit este și un punct central al categoriei Finanțe din Programul de Guvernare al USL, o decizie convenită de PSD cu PNL și care are ca direcție de acțiune, în perioada 2013-2016, simplificarea și reducerea fiscalității, sporirea competivității fiscale a mediului de afaceri și stimularea sectorului privat pentru crearea de noi locuri de muncă.

Planul care are în vedere introducerea impozitului regresiv, în scădere pentru anumite categorii de persoane vulnerabile, și reducerea CAS, există de acum trei ani, când au fost stabilite în cadrul USL măsurile fiscale și au fost puse în acordul de Parteneriat al USL.

Drept urmare, ținând cont de declarațiile liderilor PNL, este important să subliniem faptul că principalul principiu liberal este fiscalitatea cât mai redusă și nu neapărat menținerea cotei unice. Prin renunțarea liberalilor la cota unică nu se creează decât o situație foarte bună pentru România deoarece ajută persoanele fizice defavorizate.

În plus, prin aceste măsuri fiscale și economice din Programul de Guvernare al USL se reflectă un balans foarte eficient între aplicarea unor reforme structurale și creșterea echitabilității sociale, respectiv între reducerea deficitului bugetar și stimularea mediului privat. De asemenea, acestea mai reflectă și prioritatea celor de la guvernare - de creare a acestei scheme pentru a stimula forța de muncă din România.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ